Article publicat a eldiario.es
Només 113 noies de 16 i 17 anys d’un total de 913 que van decidir avortar entre gener i setembre d’aquest any ho van fer sense el coneixement dels seus pares, segons un estudi realitzat per l’Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció Voluntària de l’Embaràs (ACAI ). Això significa que un 12,38% va al·legar un conflicte greu per no informar els seus progenitors de la seva intenció de sotmetre’s a un avortament.
Aquesta dada suposa una minoria enfront de l’argument utilitzat pel Govern que presideix Mariano Rajoy que insisteix que canviarà la legislació per recuperar el consentiment dels pares “en un moment tan delicat i tan complicat de la seva vida com és la decisió d’avortar”, com va assenyalar recentment la secretària d’Estat de Serveis Socials i Igualtat, Susana Camarero.
L’estudi, realitzat sobre un total de 25.394 dones a tota Espanya, posa de manifest que un 87,62% de les menors de 16 i 17 anys van informar als seus progenitors o tutors de la seva situació. La gran majoria, assenyalen des d’ACAI, va acudir acompanyada dels seus pares a les clíniques. “Aquestes dades demostren que només una minoria, molt vulnerable, de les joves que avorten no informen als seus pares sobre la seva situació el que significa que la reforma que vol fer el Govern només respon a motius morals i ideològics i no a una realitat”, va assegurar en la presentació de l’estudi Francisca Gallego, presidenta de ACAI.
Pel que fa al primer estudi sobre el mateix rang d’edat realitzat per l’associació fa dos anys no hi ha canvis significatius: el percentatge de joves de 16 i 17 anys que van avortar llavors va ser del 3,23% enfront del 3,60% del presentat ara. I el percentatge de noies que no van informar als seus pares ha baixat del 12,73% al 12,38%.
Les raons que van al·legar per no comunicar als seus pares la seva intenció d’avortar són invariables d’un estudi a un altre. “Algunes van ser abandonades fa temps pels seus pares, en altres casos estan a la presó, en altres són dones immigrants que viuen emancipades al nostre país”, ha explicat Gallego. Altres també van demostrar amb informes policials i jurídics dels maltractaments infligits pels seus pares pel que informar sobre la seva decisió hauria suposat un risc de patir de nou maltractament.
Situació de desemparament
“Si el Govern segueix endavant amb la seva intenció de reformar aquest aspecte deixarà en una situació de desemparament a una sèrie de dones molt vulnerables”, va afirmar la presidenta d’ACAI, que va assenyalar que “aquestes dones no acudiran a les jutjats per demanar l’empara dels jutges perquè els suposa un món aliè i estrany i no confien en ell”. Per contra, ha afegit, “s’han de sotmetre a avortaments clandestins posant en perill la seva salut”.
El mateix dia que Mariano Rajoy va anunciar que el Govern no seguia endavant amb la seva llei de l’avortament, el president també va dir que es canviaria la legislació actual per obligar les joves a obtenir el consentiment patern. La seva intenció és portar la modificació a la llei de la infància que prepara l’Executiu i que ara està en període de consultes. El cas és que la vigent Llei de Salut Sexual i Reproductiva i d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs obliga les joves de 16 i 17 anys a que informin als seus pares de la seva intenció d’avortar, tal com recull l’article 13 de la normativa. Només quan “la menor al·legui fundadament que això [el coneixement patern] li provocarà un conflicte greu” es prescindeix de la informació.
La presidenta d’ACAI ha subratllat que “com més precàries són les condicions socials i econòmiques de les dones joves menys atenció es presta a l’anticoncepció”. Per això va insistir en la necessitat que el Govern, en comptes de realitzar una modificació innecessària, “desenvolupi el que preveu l’actual normativa en matèria d’educació i prevenció”. Referent a això va comentar les dades d’un estudi realitzat recentment per l’Associació Salut i Família que recollia que el 69,4% de les noies menors de 19 anys i el 71,5% dels nois han mantingut ja relacions sexuals. En el 40% dels casos no havia utilitzat cap mètode anticonceptiu.