Els centre educatius han esdevingut un espai de referència el 9-N. No només perquè alguns dels seus estudiants –els majors de 16 anys– podran votar per primer cop en l’anomenat procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya, sinó perquè, a falta dels habituals col·legis electorals, la majoria de centres s’obriran com a punts de votació. El passat dimecres, la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, qüestionava la legalitat d’aquest ús en una carta que va fer arribar als directors de gairebé 3.700 centres docents públics, i que ara la Federació d’AMPA (Fapac) li retreu en un comunicat que demana la seva dimissió.
“Podrien contravenir la resolució del Tribunal [Constitucional] decisions com permetre la utilització del centre docent per a la promoció o realització d’actes vinculats a la celebració de la consulta que ha estat suspesa, o qualsevol altres de similars continguts”, assegura Llanos de Luna.
Després de la reunió aquest divendres del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, la Fapac ha emès un comunicat en el que denuncia “l’absoluta manca de respecte i consideració per part d’una autoritat no escollida directament pels ciutadans, que tracta els directors de centres com a mers executors d’instruccions governatives”. L’entitat assegura que “menysté fonts normatives de les quals aquesta societat s’ha anat democràticament dotant les darreres dècades, com són la Llei d’Educació de Catalunya o el mateix Estatut, que reconeixen i emparen l’autonomia de decisió dels nostres centres educatius”.
Les famílies consideren que l’actuació de la delegada del govern és una “manca de respecte” que “s’inscriu en un context més ampli de veritable persecució del dret de participació democràtica” i demanen la seva dimissió per “la reiterada i injustificada profusió d’amenaces proferides contra Ajuntaments i altres administracions del país així com contra els centres educatius”.
La Fapac recorda que “a Catalunya, tant el vigent Estatut d’Autonomia com la Llei d’Educació, com el Decret 102/2010 de 3 d’agost, d’autonomia de centres educatius (articles 53 i 54) emparen i promouen l’ús social dels edificis i instal·lacions dels centres educatius públics, fora de l’horari escolar, per part de persones físiques o jurídiques sense ànim de lucre, per a la realització d’activitats de caràcter social”.
Finalment, la Fapac reitera “el ferm compromís dels seus centres educatius federats d’obrir les instal·lacions per tal que el proper diumenge, 9 de novembre, la ciutadania del país pugui exercir el dret de participació democràtica que li correspon”.