Responsable de l’Àrea Esplais de Fundesplai
Aquesta cita que acompanya una de les il·lustracions més conegudes de Francesco Tonucci, és la imatge de la campanya #DretalLleure que impulsa Fundesplai (Fundació Catalana de l’Esplai) i els centres d’esplai. El 20 de novembre els carrers de molts pobles i barris s’ompliran d’infants jugant, per reivindicar el dret al lleure.
L’actuació principal de la campanya és una mobilització col·lectiva i simultània arreu del territori. Els infants, i les monitores i monitors dels centres d’esplai i escolestallaran i ocuparan carrers principals dels pobles i barris, recuperant espais, habitualment destinats al bullici dels cotxes, per al joc, les rialles, les trobades amb amics,… “Disculpeu les molèsties, estem jugant per a vosaltres” posa en relleu la importància del joc i del lleure per a la felicitat dels nostres infants, i per la seva vinculació amb l’entorn, els altres, i amb la comunitat. Els infants feliços esdevenen ciutadans compromesos.
El lleure és un espai decisiu en el creixement personal, d’aprenentatge i d’educació. Els centres d’esplai actuen com veritables escoles de ciutadania i participació. Fan de la democràcia una pràctica real, promovent l’esperit crític, la corresponsabilització dels afers col·lectius, la implicació i el compromís.
Un recent estudi publicat per l’Institut d’Infància i Món Urbà (CIIMU), que investigava l’impacte de l’esplai Pubilla Cases-Can Vidalet en els infants que hi participen, posa en evidència que participar d’activitats d’educació en el lleure aporta elements de benestar social i qualitat de vida, alhora que desvetlla sentit de comunitat i d’implicació amb el barri. Aquestes activitats, per tant, esdevenen una experiència summament significativa i formativa.
La reivindicació pel dret al lleurepren més rellevància enguany, coincidint amb la celebració del 25è aniversari de la Convenció dels Drets dels Infants de les Nacions Unides. Després d’un quart de segle de recorregut, el tractat, compta amb la força jurídica de ser d’obligat compliment per part dels nombrosos Estats que l’han signat (a hores d’ara, només Estats Units, Somàlia i Sudan del Sud no l’han ratificat).Fa 25 anys ens comprometíem amb els drets dels infants, i fèiem nostre un canvi molt important en les responsabilitats col·lectives, que exigia deixar de pensar en els infants com a objectes de protecció per a prendre’ls en consideració com a subjectes actius i amb opinió.
La Convenció reconeix, en l’article 31, el dret dels infants al lleure, així com el deure de les administracions públiques a fer possible la seva participació en aquest àmbit. En aquest sentit, tant el mateix Estatut, com les lleis d’infància i d’educació de Catalunya, estableixen les obligacions de les administracions de garantir l’accés dels infants a les activitats de lleure i d’establir-ne les condicions de qualitat bàsiques.
I malgrat els desplegaments d’aquestes regulacions, el dret al lleure segueix lluny d’estar-ne garantit. Fa just uns mesos, el Síndic de Greuges, presentava al Parlament un contundent informe sobre el dret al lleure, i ho feia, de la mà de nombroses entitats que treballem en l’àmbit de l’educació en el lleure i l’esport a Catalunya.
L’informe constata que l’àmbit del lleure és un dels més afectats per les mesures de contenció de la despesa familiar i les mesures de contenció del dèficit públic aplicades per les administracions públiques. Reconeix una desigualtat creixent d’oportunitats, perquè l’accés a les activitats de lleure educatiu depèn bàsicament dels recursos econòmics de les famílies. Així mateix, l’informe reflecteix la disminució continuada de recursos públics a les entitats socials i educatives d’aquest àmbit d’actuació.
El Síndic insta a les administracions a desplegar estratègies i recursos per garantir-ne el dret en igualtat d’oportunitats, i reclama mesures d’accessibilitat econòmica i ajuts per als infants socialment desfavorits. A la vegada que, recomana elaborar plans locals de dinamització del lleure educatiu i el reconeixement i la promoció dels agents de lleure educatiu.
Tenim encara molt camí a recórrer per fer possible que tots els infants puguin gaudir del dret al lleure, aquí i a molts altres indrets del món.
Podeu conèixer més detalls i veure el vídeo de la campanya #DretalLleure entrant a Fundesplai.org