Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aquesta setmana se celebren les eleccions als consells escolars de 4.518 centres educatius de Catalunya. Les escoles i instituts poden fixar la jornada de votació entre avui i el proper 28 de novembre. Aquests comicis, que se celebren cada dos anys, han de servir per renovar la meitat dels càrrecs electes dels consells, que són l’organisme representant de la comunitat educativa al centre. Entre els seus membres hi ha professors, alumnes, famílies, personal administratiu i personal d’atenció educativa.
El procés electoral va arrencar el passat 3 de novembre, quan es podien començar a presentar les candidatures, i clourà el dia 23 de desembre, just abans de les vacances de Nadal, quan es constituiran oficialment els consells. D’aquests 4.518 consells, 3.816 són d’escoles i instituts públics i la resta, 702, de centres educatius concertats.
La funció principal dels consells escolars a Catalunya en centres públics, segons el departament d’Ensenyament de la Generalitat, és “debatre i aprovar tots aquells temes importants per al funcionament i l’organització del centre, com el projecte educatiu, la programació general o la memòria econòmica, entre altres”.
De tota manera, la comunitat educativa ha lamentat darrerament que la LOMCE, la reforma educativa impulsada pel Govern espanyol, ha relegat el paper dels consells escolars a un organisme merament consultiu. Ja no serà necessària la seva validació dels projectes educatius i la programació, sinó que ho podrà tirar endavant la direcció del centre tan sols havent consultat un informe preceptiu del consell.
A l’inici del procés electoral, el 3 de novembre, la federació d’AMPA catalanes Fapac va iniciar la campanya Exercim el nostre dret a decidir per animar a famílies, mestres i alumnes a prendre part dels consells escolars. En un context en què el paper dels consells està en retrocés, la Fapac demana una participació massiva per “garantir el funcionament democràtic dels centres”.