El fons social extraordinari de 100 milions d’euros que han pactat aquest dilluns CiU i ERC, addicional als pressupostos de la Generalitat del 2015, incorpora diverses partides destinades a l’àmbit educatiu. En total, 28 milions d’euros que serviran per crear unes noves beques menjador a les escoles bressol, per ampliar els diners destitats a l’atenció a la diversitat o per crear reserves que donin oxigen a les escoles municipals de música.
Les novetats s’afegiran a uns comptes d’Ensenyament, els de 2015, que han crescut aquest any gràcies a la recuperació de la paga extra i del 100% del sou d’interins i substituts, però que han caigut des de l’inici de les retallades en un 16,46%.
Beques menjador a la bressol
La principal novetat d’aquesta partida extraordinària de 28 milions per a Ensenyament són els tres milions que es destinaran a crear una bossa de beques menjador a escoles bressol, unes ajudes fins ara inexistents o que depenien dels ajuntaments que les podien oferir. “Tot i haver-hi tarifacions socials, moltes famílies no matriculaven els seus fills per no poder pagar el menjador”, apunten fonts d’ERC, que valoren aquesta partida com un primer pas per “afrontar la pobresa infantil i combatre les desigualtats”. El cost dels àpats pot arribar a 6 euros diaris, com a les escoles.
Escoles de música i transport escolar
L’acord entre CiU i ERC també preveu dotar dues reserves d’un màxim de cinc milions d’euros cadascuna per a ajudar les escoles municipals de música, uns dels centres més castigats per l’austeritat, i el transport escolar no obligatori.
En el cas de les primeres, les retallades els han portat a patir una autèntica situació d’asfíxia, segons les pròpies associacions de centres. Si l’any 2011 la Generalitat va destinar 27,3 milions a escoles de música, aquest 2015 tenien prevista una dotació de 8,9 milions, una retallada de dos terços del pressupost en quatre anys.
Pel que fa al transport escolar no obligatori -que són els desplaçaments que l’Administració no assumeix sovint perquè estan dins un mateix municipi- es reservaran també cinc milions d’euros.
Més atenció a la diversitat
El fons social també destinarà 10 milions d’euros a reforçar l’estructura escolar que atén la diversitat, i que també en els darrers anys ha patit les conseqüències de la crisi. Amb una finalitat encara per concretar, aquests diners serviran per augmentar el nombre de Tècnics d’Educació Infantil i Tècnics d’Integració Social, les Unitats de Suport a l’Educació Especial que es troben dins els centres educatius, i les hores de vetlladors.
Tot i que és complicat de calcular, atesa la diversitat de les partides, les entitats de defensa dels drets dels infants amb discapacitat han denunciat en els darrers anys la disminució de les ajudes a l’atenció aquest col·lectiu. Sobretot pel que fa a les hores de vetlladors i al personal de suport.
Per últim, el fons preveu una altra partida de cinc milions d’euros per a infraestructures. Principalment per fer realitat els nous equipaments per l’institut Ventura Gassol de Badalona, fins ara en barracots, i també les obres de millora de l’institut-escola 3 d’abril de Móra la Nova i l’escola Pau Casals de Rubí.
Més enllà del fons: compromisos
A banda dels diners del fons, el sí d’ERC als pressupostos de la Generalitat va acompanyat d’alguns compromisos, entre els quals destaquen en matèria educativa la coresponsabilització del finançament de les escoles bressol i la recuperació de beques menjador a Secundària.
En el cas de les llars d’infants, la Generalitat ha traspassat la seva part del finançament del 2014 i el 2015 a les diputacions, una aportació que a més ja havia reduït anys enrere des dels 1.800 euros per any i nen als 875 euros. Aquest compromís fixaria que, després d’aquesta delegació temporal en les diputacions, ha de ser la Generalitat qui es faci càrrec, d’acord amb la llei, d’un terç del cost de les bressol, juntament amb els ajuntaments i les famílies.
En el cas de les beques menjador, es planteja que el que s’ha estalviat amb la jornada compactada -sense classe per la tarda i, per tant, sense menjador- es destini a habilitar cantines i àpats per als alumnes. En els darrers anys entitats com la Creu Roja s’han vist obligades a actuar en instituts per servir àpats als joves de famílies més pobres.