Què hem de regalar als més joves per Sant Jordi? Més enllà d’El Diari de Greg i altres aventures, hi ha desenes de títols que poden captivar els lectors més petits. Llibres amb què jugar, pop-ups i títols que amaguen històries captivadores que poden fer d’aquests infants autèntics devoradors de llibres. Llegir per descobrir el món que els envolta, per endinsar-se a un univers fantàstic o per enganxar-se a històries plenes de valors. L’Aranya Llibreria (Cerdanyola del Vallès), Pati de Llibres (Sant Cugat del Vallès), Abracadabra (Barcelona) i la llibreria Baobab (Palma de Mallorca) ens recomanen els millors títols per als infants i joves d’entre 0 i 16 anys.
0-3 anys: Jugar amb els llibres
Que ve el llop! d’Émile Jadoul, editorial Baula
L’Aranya Llibreria recomana aquest títol de l’escriptora francesa perquè és un llibre amb un format de cartró dur per una òptima manipulació per part del petit. Aquest conte, amb unes il·lustracions divertides i vistoses, juga amb qui el llegeix. Escrit amb poquíssimes paraules i amb un final totalment inesperat, trenca amb tòpics. El llop no és el que sembla!
Cançoner de roba i feltre + CD Ning nong de Jaume Barri, BQM Serveis Educatius
Pati de Llibres proposa endinsar-nos en un món de cançons. El CD recull les cançons de personatge més conegudes del repertori infantil català (El gall i la gallina; Peix, peixet; Escarbat bum bum…) cantades i en versió instrumental perquè els adults les cantin amb els nens mentre juguen junts i fan ballar els personatges de feltre que han enganxat a les manyoples.
Col·lecció La Cirera de Cómbel amb tres títols: Deu esquirols, Li posem un bon bigoti i Nyam Nyam de Mar Benegas
La llibreria Abracadabra repta els infants a llegir no un llibre, sinó tres. La nova col·lecció de La Cirera inclou bonics textos de Mar Benegas per llegir o contar, il·lustradors molt diferents molt ben seleccionats per a cada llibre que composen un fantàstic conjunt de producció local pels més petits a un preu imbatible!
En Pep de Nick Denchfield i Ant Parker, editorial Cruïlla
Des de la Llibreria Baobab no tenen cap dubte que en Pep serà capaç de sorprendre els més petits de la casa. En Pep és un pop-up molt divertit i tendre sobre una gallina i un pollet. Una història captivadora que succeeix quan en Pep està creixent molt perquè és molt golafre.
3-6 anys. Un món de llibres per descobrir
El monstre de colors d’Anna Llenas, editorial Flamboyant
La llibreria Baobab ens apropa un àlbum il·lustrat magnífic amb el qual el vostre fill podrà identificar amb facilitat les diferents emocions. El monstre de colors s’ha fet un embolic amb les seves emocions i haurà d’aprendre a posar-les en ordre.
En Calvin no sap volar. La història d’un ocell lletraferit de Jennifer Berne amb il·lustracions de Kaith Bendir, editorial Takatuka
A l’Aranya Llibreria tenen clar la historia d’en Calvin captivarà aquests joves lectors. En Calvin, l’estornell protagonista d’aquesta història d’amor pels llibres, és ben diferent a la resta de la seva immensa família. Mentre els altres aprenen a llançar-se en caiguda lliure, a planar i a fer giragonses, en Calvin es passa el dia amb el bec a dins d’un llibre. A la biblioteca, la seva imaginació se l’emporta a llocs on, volant, mai no arribaria. Amb una delicada traducció, unes il·lustracions divertides i un missatge meravellós, aquest àlbum es converteix en un tresor per a qualsevol àmbit educatiu.
Quin caos d’habitació! de Xavier Salomó, Cruïlla.
Llegir jugant és la recomanació que ens fan des de Pati de Llibres. Tot jugant i fent jugar els lectors (cal buscar a la il·lustració de cada pàgina dreta el que està destacat al text de cada pàgina esquerra), Xavier Salomó incideix en la necessitat de trobar la calma per parar atenció a la relació que tenim els pares amb els nostres fills i gaudir del temps compartit.
La pastanaga de Laia Domènech, ditorial Milratones
A Abracadabra aposten per la tradició oriental. La Pastanaga és un conte tradicional xinès interpretat en clau contemporània per una talentosa autora-il·lustradora local. Què passa quan un conill troba una pastanaga gegant i com que no té perquè ja ha esmorzat, decideix regalar-la a un altre animal?
6-12 anys. Els llibres, la porta a la imaginació
Sofía viaja a la Antártida d’Alison Lester, editorial Ekaré
A la llibreria Abracadabra proposen marxar de viatge amb la protagonista d’aquest títol, la Sofia. Aquest llibre és un excel·lent exemple de com combinar un text informatiu valuós i una part gràfica resolta amb fotos i il·lustracions d’una manera bonica i atractiva. Explicat, a més a més, com un diari de viatges, és una forma meravellosa de saber moltes coses sobre el continent blanc.
Abecedari poètic de Salvador Comelles i il·lustracions d’Àngels Ruiz, editorial Cruïlla
L’Aranya Llibreria suggereix fer poesia amb l’abecedari. En aquest llibre hi ha un poema per a cada lletra. Amb unes il·lustracions molt boniques i vistoses, trobem un rinoceront amb la banya bruta i un mosquit pipioli, descobrim quin és el menú d’un gegant, i sabrem què demanen als Reis d’Orient els alumnes d’una escola de música i de què es disfressa una zebra per Carnestoltes. Un llibre per aproximar la poesia als més petits!
Col·lecció Agus i els monstres de Jaume Copons i Liliana Fortuny, editorial Combel
Pati de Llibres proposa conèixer A l’Agus, a qui li canvia la vida el dia que coneix el Sr. Flat. Quan el troba a la biblioteca de l’escola li sembla un nino vell, però un cop a casa, quan sent que l’Agus comença a llegir en veu alta una redacció, el nino cobra vida i es presenta, és el Sr. Flat, el monstre dels llibres. Comença l’aventura! Barreja de novel·la i còmic, aquests llibres enganxen els lectors i els fan riure fins a plorar.
La increïble història de… un amic excepcional de David Walliams, editorial Montena
Les aventures centren la recomanació que ens fan des de la llibreria Baobab. Aquest llibre ens explica una història d’humor i aventures de l’autor número u a Anglaterra. Per què ha decidit ajudar el senyor Ferum a la Chloe? Doncs perquè és l’única persona al món que ha estat amable amb ella.
12-16 anys. Llegir per llegir, plaer per la lectura
L’illa de les cartes perdudes d’Oriol Canosa i Mercè López, Babulinka Books
Pati de Llibres ens fa arribar una invitació a gaudir de la lectura, una novel·la que convida a llegir pel plaer de llegir, deixant-nos endur per la manera com està narrada la història, per la força dels personatges secundaris i pel procés d’aprenentatge i creixement que fa el protagonista al llarg del llibre.
Un fill d’Alejandro Palomas, editorial Bridge
A l’Aranya Llibreria ens endinsa en aquesta història tendra i delicada, narrada amb un gust i alhora simplicitat exquisides. Al voltant d’en Guillem, el seu protagonista, descobrim un nen introvertit, amb un somriure permanent. Rere aquesta aparença de tranquil·litat s’amaga un món fragilíssim, agafat amb pinces i amb un misteri per resoldre. El trencaclosques el configuren un pare en crisi, una mare absent, una professora intrigada i una psicòloga que mira de recompondre el que amaga el nen. Una novel·la coral que traspua sentiments, buits, paraules no dites i un misteri corprenedor.
¡Explora! Las expediciones más peligrosas de todos los tiempos de Deborah Kesper editorial Siruela
A Abracadabra ens apropen un nou títol de l’esplèndida col·lecció de ‘Nos gusta saber’, en què destaca aquest extraordinari llibre sobre exploracions geogràfiques, les més perilloses de totes! Informació interessantíssima i gran desplegament gràfic amb material d’època per emocionar-se amb viatges increïbles i situacions límit.
Totes les fades del regne de Laura Gallego, editorial Montena
La llibreria Baobab recomana una història de fantasia, d’amor i aventures, en un món ple de boscos i màgia, a la nova novel·la de Laura Gallego.