Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Els professors col·laboradors de l’Institut Obert de Catalunya (IOC) haurien d’haver cobrat aquest mes de setembre els honoraris corresponents al segon semestre del curs 2014-2015, però no ho han fet. Des de la direcció de l’IOC s’ha comunicat als afectats que els pagaments de tots els col·laboradors no es podran fer en un futur immediat. El Diari de l’Educació ha tingut accés algunes de les comunicacions internes de la direcció amb els col·laboradors, en les quals s’exposa que els ajornaments responen a causes alienes a l’IOC, i que estan fent gestions per solucionar els impagaments al mes aviat possible.
Els col·laboradors de l’IOC cobren des de fa anys semestralment. A l’abril se’ls abona els primers sis mesos del curs i al setembre –excepte enguany–, els segons. La Generalitat ha confirmat la demora en els pagaments. Fonts d’Ensenyament, de qui depèn en última instància l’IOC, atribueixen el retard a “tensions de tresoreria” d’aquest centre d’ensenyament a distància, i asseguren que han activat “els mecanismes necessaris” per solventar-les. Per contra, en les comunicacions emeses per la direcció de l’IOC als col·laboradors –que ha pogut revisar aquest diari– es dóna una altra versió: des del juny passat, l’IOC ja no gestionaria directament els ingressos per matrícules de l’IOC Idiomes, una davallada que Ensenyament no hauria compensat malgrat les sol·licituds fetes pel centre.
El Diari de l’Educació també s’ha posat en contacte amb Ensenyament per conèixer quants diners es deuen i quants professors han estat afectats pels ajornaments, però Ensenyament no ha respost. Segons dades de la Sindicatura de Comptes de 2011, l’IOC comptava amb 450 col·laboradors, tot i que en els darrers anys el gruix d’aquest perfil de docents s’hauria incrementat.
Des del sindicat USTEC, consultat per aquest diari, expressen que estan “en contra de la figura del col·laborador”, que consideren que hauria d’estar en plantilla, i critiquen a Ensenyament que no compleixi amb els pagaments “per una feina feta”.
La figura del docent col·laborador és habitual a l’IOC. Es tracta de professors que habitualment mantenen una plaça fixa en centres públics, però que col·laboren a més a més amb l’IOC sovint tutoritzant grups i fent docència online. El que cobra cada col·laborador gira al voltant de 450 euros al semestre per cada grup classe que gestiona.
L’IOC és el centre públic que oferta a Catalunya tots els ensenyaments a distància no universitaris. Es va crear l’any 2006 amb l’objectiu de centralitzar els estudis per internet, i dels 6.000 alumnes que tenia fa una dècada ha passat a prop de 40.000 en l’actual curs, segons dades d’Ensenyament. Entre els estudis que es poden cursar a l’IOC hi ha cicles formatius de grau mitjà i inicial, Batxillerat, formació d’adults per obtenir el graduat d’ESO o cursos d’idiomes equivalents als de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI).