A Cantàbria s’han proposat reduir progressivament les hores lectives setmanals del professorat de 20 a 18. Aquesta mesura, anunciada per la conselleria d’Educació cantàbrica, té com a propòsit rebaixar la taxa d’alumnes repetidors de la comunitat autònoma, que es troba actualment per sota de la mitjana espanyola a l’ESO i Batxillerat.
Ho va explicar la setmana passada el conseller Ramón Ruiz a propòsit de l’informe del Ministeri d’Educació sobre l’Estat del Sistema Educatiu el 2015. A Cantàbria la taxa d’idoneïtat -és a dir, la xifra d’alumnes escolaritzats en el curs que els toca per edat- és actualment del 64% als 15 anys. Això significa que a aquesta edat el 46% de l’alumnat ha repetit algun curs. Tot i l’elevat percentatge, Cantàbria es troba entre les cinc comunitats autònomes amb menys repetidors.
Ruiz va declarar que “aquest any s’han reduït les hores lectives de 20 a 19” i l’any que ve, va prometre, les rebaixaran a 18 “perquè hi pugui haver una major atenció individualitzada als alumnes quan presenten moments de dificultat”. El conseller va afirmar que “encara que els resultats ens col·loquen per sobre de la mitjana de l’Estat, no estem satisfets amb la taxa de repetició”. Segons la seva opinió, la repetició és “un fracàs de tot el sistema educatiu”, i a més de ser “econòmicament molt costosa, de vegades no resulta beneficiosa per a l’alumne”.
Per això, el Govern de Cantàbria vol reduir “any a any” la taxa de repetició. “Estem en contra de la repetició i intentant posar els recursos per atendre l’alumnat en el mateix moment en què es produeix un error o un problema en el seu aprenentatge”, va explicar Ruiz després de participar en el Ple del Consell de Formació Professional.
A Catalunya la taxa d’idoneïtat és la més elevada (75%), és a dir, que és la comunitat autònoma amb menys repetidors. Als 15 anys són un de cada quatre els que han repetit curs. Pel que fa a l’horari lectiu dels docents, ara mateix està en 20 hores, després de l’augment arran de la crisi, abans de la qual estava en 18.