El departament d’Ensenyament ha contactat amb els centres educatius concertats de Catalunya per revisar els seus protocols contra els abusos de menors, després que els abusos sexuals perpetrats a Maristes Sants-Les Corts de Barcelona per part del ja exprofessor Joaquín Benítez no hagués arribat a oïdes de l’Administració. El cert és que l’escola Maristes no estava obligada a comunicar els fets a Ensenyament, però segons Antoni Llobet, secretari de Polítiques Educatives, les “recomanacions” són que els centres concertats comuniquin “qualsevol qüestió que sigui important”. “I aquesta no només ho és, sinó que és molt greu”, sentenciava Llobet en declaracions a Catalunya Informació.
El cas es va destapar quan el pare d’una víctima de Benítez va dur el cas a la justícia i va engegar una campanya per fer aflorar altres abusos d’aquest exprofessor. Per ara, el jutjat d’instrucció número 6 de Barcelona, que instrueix la causa, ha recollit almenys quatre denúncies més de víctimes d’aquest abusador. El pare denunciant, tanmateix, assegura que s’han posat en contacte amb ell fins a 14 víctimes.
A més, ha trascendit recentment que tres professors del centre més haurien estat denunciats per abusos, segons ha informat TV3, i que Maristes Sants-Les Corts va expulsar al desembre un monitor de menjador en pràctiques –d’una empresa subcontractada– després que diverses famílies denunciessin abusos.
El centre ha comunicat que quan van tenir constància dels abusos, el 2011, van acomiadar Benítez i va denunciar el cas a la Fiscalia de Menors. En el cas del monitor, que era al centre en modalitat de pràctiques, també se’l va apartar i es va denunciar als Mossos d’Esquadra. Ara mateix es troba en llibertat provisional i amb una ordre d’allunyament de l’escola.
“Mentre hi hagi un sol cas d’abusos sexuals la nostra obligació és revisar els procediments i introduir les modificacions necessàries”, ha expressat en una compareixença al Parlament la consellera Meritxell Ruiz. Segons ha afegit, els replantejaments afectaran tant a la prevenció com a l’actuació davant aquests fets. D’altra banda, si de la futura sentència judicial se’n deriva que el centre no va actuar correctament, Ruiz ha expressat el ventall sancionador aniria des de la sanció econòmica fins la retirada del concert educatiu.
Expedient informatiu i unitat de convivència
Des d’Ensenyament s’ha detallat que, “tan bon punt van tenir coneixement” dels abusos, és a dir, el 2 de febrer passat, han iniciat un “expedient informatiu” al centre per mitjà del Consorci d’Educació de Barcelona, l’organisme participat per la Generalitat i l’Ajuntament que gestiona els centres escolars a la ciutat. També han comunicat que s’ha posat a disposició de Maristes Sants-Les Corts la Unitat de Suport a la Convivència Escolar (USCE) per “oferir-los el suport especialitzat” en aquest “tràngol” que estan patint els treballadors, famílies i alumnes del centre, en paraules de Ruiz.
Paral·lelament també el Síndic de Greuges, que l’any 2006 va elaborar un protocol contra el maltractament infantil, ha instat a revisar-lo. Han convocat el proper 15 de febrer tots els agents implicats per “analitzar-ne el funcionament i les possibles errades evidenciades entorn dels abusos sexuals denunciats”. El gran objectiu del protocol és coordinar de forma eficaç totes les institucions implicades en casos d’abusos, fet que en el cas dels Maristes no s’ha acomplert.
Les administracions citades pel Síndic són els departaments d’Interior, d’Educació, de Salut, de Treball, d’Afers Socials i Famílies, i el de Justícia, la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la Presidència del TSJC i la Delegació del Govern de l’Estat a Catalunya.