El retard en el cobrament de beques del Ministeri d’Educació a Catalunya i Andalusia ha tingut resposta per part del Síndic de Greuges, que ha constatat el “greuge comparatiu” que suposa per a estudiants i famílies de les dues comunitats autònomes el fet que percebin amb “retard” les ajudes econòmiques a l’estudi que concedeix el Govern central als alumnes que cursen estudis postobligatoris, universitaris i no universitaris.
En una carta de resposta a una de les mares afectades, Encarnación Romero, d’Almeria, el Síndic constata que “la data de percepció per l’estudiant de les ajudes estatals que li corresponen per realitzar els seus estudis aquest mateix curs es retarda fins gairebé finalitzat el curs” només pel fet de cursar-los i tenir el domicili a Catalunya o Andalusia. Les dues comunitats tenen subscrits convenis per gestionar aquestes ‘beques MEC’.
Segons la carta, la “situació d’iniquitat i retard en la percepció” de les ajudes a l’estudi “persisteixen a Catalunya i també a Andalusia”. El Síndic recorda que ja va obrir una actuació d’ofici sobre aquesta qüestió al maig de 2014, sense que fins al moment s’hagi solucionat l’assumpte.
“El Síndic no només està preocupat pel possible greuge comparatiu que hagin pogut patir els estudiants universitaris i no universitaris catalans respecte a la resta d’estudiants espanyols […] en rebre més tard l’import de les beques de caràcter general universitàries i no universitàries, sinó també i sobretot pel fet que aquestes ajudes arribin a les famílies d’aquests estudiants un cop ja pràcticament ha finalitzat el curs acadèmic, quan les despeses per a les quals estaven previstes ja s’han sufragat tot i haver-se demostrat que no eren assumibles per part de les seves famílies”, resumeix el defensor.
Els ajuts “estan configurats per avançar en l’equitat en l’accés i continuïtat i fer possible el principi d’igualtat d’oportunitats en l’àmbit de l’educació universitària” i, “si les ajudes concedides les reben els alumnes i famílies que les necessiten a partir del mes d’abril de l’any següent a haver començat el curs acadèmic, aquestes finalitats es veuen frustrades”.
Replantejar el conveni
El Síndic reclama que, un cop demostrat aquest greuge, el Ministeri i l’Administració catalana haurien de negociar la cessió de competències en gestió de beques a la Generalitat de Catalunya, “tal com està previst pel Reial Decret 1721/2007”, o bé “replantejar” l’actual conveni perquè les traves administratives en el pagament es vegin “compensades o minorades”.
La Defensora del Poble a nivell estatal també es va fer ressò de l’assumpte. “No s’hauria de mantenir un sistema que retarda fins gairebé finalitzat el curs acadèmic la data de la percepció per l’estudiant de les ajudes estatals que li corresponen per a realitzar estudis aquest mateix curs, pel fet de cursar-los i tenir el seu domicili familiar a Andalusia o a Catalunya”, indicava en una resposta a un alumne en un portal dedicat a dubtes sobre beques.