Les vuit comunitats autònomes que governa el PSOE no faran la prova de sisè de Primària. Almenys no la faran tal com pretén que sigui el Ministeri d’Educació, segons han explicat aquest divendres abans d’entrar a dir-li el mateix al ministre, Iñigo Méndez de Vigo, a la Conferència Sectorial que ha reunit al Govern central amb les autonomies per parlar de les revàlides de Secundària i Batxillerat, entre d’altres temes com l’ordenació de la Formació Professional i les quanties de les beques.
Andalusia, Aragó, Astúries, Cantàbria, Balears, Castella-la Manxa, Extremadura i la Comunitat Valenciana -les vuit comunitats que governen els socialistes- també han demanat al ministre en aquesta cita que retiri els exàmens de final de cicle de Quart de Secundària i de Segon de Batxillerat. En això no estan soles. Les altres quatre regions on no hi governa el PP (Catalunya, Navarra, País Basc i Canàries) tampoc volen aquests exàmens. Aquestes 12 comunitats aglutinen el 75% de la població espanyola.
Amenaça amb anar als tribunals
Méndez de Vigo els ha respost amb una negativa. Les revàlides de Secundària i Batxillerat es faran “perquè han d’entrar el curs que ve”, ha explicat després de la cita de més de quatre hores. A més, ha assegurat que el ministeri “vigilarà” les avaluacions de Sisè de Primària que fan les comunitats i, si l’Alta Inspecció considera que no compleixen la llei, podria acudir als tribunals. El ministre ha admès que no sap què faran, però els ha demanat que “reflexionin i se cenyeixin a la llei”.
Al seu favor el ministeri té l’aval dels rectors a la prova de Batxillerat, amb els qui l’ha negociat i que està previst substitueixi la Selectivitat. No obstant això, els consellers de les autonomies no governades pel PP recorden que els rectors no pinten res en aquestes etapes preuniversitàries i ho emmarquen dins una recerca d’aliats per part d’Educació.
Mayte Pérez, consellera d’Educació d’Aragó i que ha exercit de portaveu dels seus col·legues socialistes, ha explicat que aquestes proves condueixen “a l’exclusió” dels alumnes, “gangrenen el sistema” i “trenquen l’equitat”, i que no volen ser “còmplices d’una llei educativa” que retorni el país “40 anys enrere”. Els socialistes acusen Méndez de Vigo de ser “gairebé pitjor” que el seu antecessor, José Ignacio Wert, per ser “un llop amb pell de xai” i exigeixen “un debat assossegat” sobre aquestes qüestions.
Elecció dels centres
Els socialistes encararan l’avaluació de sisè de Primària de diferent manera segons cada regió. Pérez ha explicat que la idea és realitzar l’informe individualitzat que requereix la llei, però que es farà en base a l’avaluació contínua que van aplicant els professors al llarg de l’any i no a través d’un examen com vol Educació. Les conselleries enviaran als centres el “material necessari per fer els informes”, com a criteris d’avaluació, i en algunes comunitats, un model d’examen que els col·legis podran aplicar o no si ho consideren necessari “dins de la seva autonomia”. La decisió de fer la prova o no queda per tant en mans dels col·legis.
Astúries, per exemple, recorrerà a aquest mètode. La part d’externalitzar la prova, com exigeix la llei, queda en mans d’una comissió que rebrà aquests informes previs i serà l’encarregada de fer-los arribar a les famílies i als futurs centres de referència dels alumnes avaluats, que passen de Primària a Secundària . La consellera socialista ha remarcat que les seves actuacions s’ajusten a la llei i ha lamentat: “El dur és com intentem esquivar la llei sense ser insubmisos”.
A més, els socialistes van a demanar al ministre que retiri les revàlides de Secundària i Batxillerat.En la seva opinió són “segregadores” perquè apartaran irremissiblement a alumnes del sistema educatiu. Aprovar tots dos exàmens és necessari per obtenir els respectius títols, segons figura en la llei, el que rebutgen les comunitats. Pérez ha explicat que el PSOE està d’acord amb les avaluacions al sistema, però no així. “Dels 28 països europeus que les apliquen, només en quatre es basen en la nota d’un examen”, ha sostingut. I ha afirmat que les revàlides suposen “invalidar” la feina dels docents al llarg dels anys.
Addueixen els governs regionals del PSOE que, més enllà de les qüestions ideològiques, que també n’hi ha, tenen la “impossibilitat material, de recursos econòmics i humans” de realitzar aquestes proves, que han de fer-treballadors externs als centres, segons el Ministeri. El que no expliquen és com llavors els han fet, aquesta mateixa setmana, les comunitats que governa el PP, excepte Múrcia.