Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Les escoles que separen els alumnes segons el seu sexe ha estat objecte de debat al Parlament de Catalunya per enèsima vegada en els últims anys. I aquest cop ha dividit el partit de Govern, Junts pel Sí. Els diputats de Convergència, amb els de PP i Ciutadans, han votat en contra d’una proposta de resolució presentada pels d’ERC per no renovar els concerts a aquests centres un cop finalitzin els convenis l’any 2020. La iniciativa ha comptat amb els vots de PSC, CSQEP, CUP i una diputada de Demòcrates.
La proposta de resolució la van tramitar els 24 diputats d’ERC que integren Junts pel Sí el 16 de març passat. Aquell dia també hi va haver una votació sobre aquestes escoles al Parlament, però llavors tots els diputats de JxS –juntament amb els del PP– van votar en contra de retirar els concerts. Els republicans van argumentar que discrepaven de la forma mitjançant la qual es pretenia acabar amb aquestes subvencions. En aquella ocasió, a proposta de CSQEP, es demanava modificar la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) per especificar-hi que per rebre concerts els centres educatius han de ser mixtos. Anna Simó (JxS) va argumentar durant el debat que el seu partit s’oposava a obrir la LEC emmig d’un escenari de recentralització per part del Govern central.
La diputada republicana va prendre ahir també la paraula per defensar la via per retirar els concerts sense tocar la LEC, tot afirmant que només les escoles mixtes haurien de rebre finançament públic. Així i tot, la comissió va aprovar els altres tres punts de la proposta de resolució: mantenir i desplegar la LEC, promoure un Pacte Nacional amb la participació de tots els partits i la comunitat educativa, i assegurar la igualtat d’oportunitats amb un finançament equitatiu d’escoles i famílies.
Actualment hi ha a Catalunya un total de 16 escoles que segreguen per sexe, la pràctica totalitat d’elles vinculades a l’Opus Dei. Entre totes reben 30 milions d’euros a l’any, segons va calcular el digital Crític.