A partir del curs vinent, els centres de Secundària considerats d’alta complexitat –els d’alumnat amb més dificultats socioeconòmiques– començaran a tenir un màxim de 27 alumnes per aula a partir de Primer. En la resta d’instituts, el topall és de 30. Aquesta mesura va en la línia de la rebaixa de ràtios que ja es va aplicar a P-3 en les escoles d’aquesta mateixa tipologia, on el màxim d’alumnes per aula és de 22 (quan a la resta és de 25).
El departament d’Ensenyament ha anunciat aquesta mesura en la presentació de l’acord al qual ha arribat amb l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya per als criteris generals de programació escolar per al curs 2017-2018. A més de les novetats en les ràtios, amb aquest pacte Ensenyament es compromet a que les decisions sobre processos com ara les preinscripcions –que seran del 23 de març al 4 d’abril– es prenguin d’acord amb l’Administració local.
En aquest sentit, Ensenyament també ha posat per escrit que “a P-3 s’apostarà per la continuïtat de tots els projectes educatius”, però a la vegada assumeix que hi haurà grups que se suprimiran. “Allà on es perdin línies es valorarà la possibilitat de fusionar escoles d’una zona per tal de poder alliberar espais”, ja sigui per destinar-los a altres grups que estan en barracons com a altres usos (com donar resposta a la població creixent a Secundària).
Més barracots a Secundària
Davant el creixement demogràfic que ja està impactant en l’etapa Secundària –i que ho farà encara més en els propers cinc anys–, Ensenyament preveu diferents mesures, entre les quals no hi hauria la construcció de nous edificis com a norma general. De fet, només es contempla en casos de municipis amb instituts “sobredimensionats” o en pobles on s’hi hagi de crear el primer centre d’ESO per necessitat demogràfica.
L’acord amb les entitats municipals valora que el creixement “està acotat en el temps”, i per tant, per repondre-hi recorreran a “espais del propi centre”, “petites ampliacions” i “mòduls provisionals”, en aquest últim cas –els anomenats barracons– per un màxim de quatre anys, segons el compromís adquirit. També es contempla, “excepcionalment”, alliberar espais de Primària, cosa que ja es fa en molts casos.
També han reafirmat en l’acord la voluntat del departament d’avançar en la creació d’instituts-escola en aquelles zones més pobres, amb la intenció de reduir l’absentisme.
Els compromisos al voltant de les ràtios, tanmateix, queden lluny de les reivindicacions d’entitats com la Federació d’AMPA Fapac, que ha abanderat una campanya per reclamar la reducció del nombre d’alumnes per aula. La iniciativa se circumscriu a P-3 i reclama ràtios de 20 alumes, però també urgeix al Govern a reconduir la “massificació greu” que pateixen les aules de Secundària.