La ciutat de Barcelona se suma als municipis que han decidit que les famílies paguin la matrícula de les escoles bressol en funció de la seva renda. A partir del curs 2017-2018, és a dir, al setembre vinent, les llars d’infants barcelonines tindran fins a 10 preus diferents: entre 50 i 395 euros al mes, en funció de l’economia de les famílies. És un sistema de tarifació social. “Ningú dedicarà més del 7,5% de la seva renda a pagar la bressol”, ha expressat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, de qui depenen els 98 centres municipals de 0 a 3 anys.
Fins ara, la quota mensual de les escoles bressol barcelonines era única, de 289 euros al mes, amb l’excepció d’algunes bonificacions per a les famílies més vulnerables d’entre el 30 i el 80% del preu total. Ara, hi haurà 10 preus diferents. Segons els càlculs de l’Ajuntament, el 25% de les famílies que ja duen els seus fills a la bressol quedaran dins el tram més baix, el dels 50 euros al mes. Són les que ingressen un màxim de 16.732 euros l’any (en cas de tenir dos fills).
Amb els canvis, i si es té en compte el conjunt de la població barcelonina amb fills en aquesta edat, el 62,5% veurà reduïda la seva quota mensual, el 10% continuarà abonant el mateix, i el 27,5% de les famílies, els de les rendes més altes, hauran de posar-hi més diners. A partir dels 50.196 euros de renda familiar –amb dos fills– el preu pujarà a 330 euros, i en el cas de les rendes de 75.296 euros, assumiran l’import màxim de 395 euros.
El consistori ha volgut deixar clar també que aquesta progressivitat afavorirà sobretot les famílies de classe mitjana-baixa, que fins ara pagaven el mateix que la resta. El comissionat d’Educació, Miquel Àngel Essomba, ha posat l’exemple d’una família de quatre membres que ingressa 27.000 euros l’any. “Ara estaria pagant el mateix que una família amb renda superior als 100.000 euros”, explicava. És a dir, els 289 euros al mes. A partir d’ara pagarà 190 euros; la meitat.
Amb tot, i com fins al moment, seguirà havent-hi casos en què l’Ajuntament cobreixi el 100% del cost d’escolarització si els Serveis Socials així ho indiquen. “Si hi ha famílies que no poden pagar els 50 rebran el suport dels serveis socials, com passava fins ara”, ha manifestat Ortiz. Dels 8.100 infants escolaritzat a les bressol municipals barcelonines, actualment uns 900 eren beneficiaris d’aquestes ajudes públiques. També es mantindran els descomptes habituals: discapacitat, família nombrosa o monoparental.
L’Ajuntament ha habilitat aquest dilluns mateix un simulador al seu web perquè les famílies puguin calcular quin és el preu que els pertocarà pagar.
El sistema de tarifació social –que no suposarà un augment del pressupost destinat al 0-3, de 62 milions d’euros–, és també un intent del consistori d’atreure les famílies amb problemes econòmics que fins ara podien descartar dur els fills a la bressol per ser massa cara. “A elles els enviem una senyal”, insistia Ortiz, convençuda que el sistema actual podia “desincentivar” l’escolarització d’alguns infants.
La capital catalana s’ha afegit aquest dilluns als diversos municipis que en els últims anys han optat per aquest model de quotes a les bressol. Ciutats com Sant Feliu de Llobregat, El Prat, Rubí, Sabadell o Terrassa ja han posat en marxa sistemes en què les famílies paguen en funció de la seva renda. Aquesta ha estat una solució de molts d’ells per a garantir l’accés a les famílies amb més risc, en un context de crisi en què precisament aquest servei educatiu s’ha encarit en molts municipis per la retallada pressupostària de la part que finançava la Generalitat.