Ha estat una mesura d’última hora, incorporada a la llei d’acompanyament dels pressupostos a partir d’una esmena de Catalunya Sí que es Pot negociada amb Junts pel Sí i aprovada per tots els partits. Els comptes de la Generalitat de 2017, avalats aquest dimecres pel Ple del Parlament, permetran que el curs vinent les matrícules universitàries siguin més econòmiques per a les famílies amb menys recursos, concretament les que tenen una renda que les situa en els trams 1 i 2 –els més baixos– de les beques equitat. Si fins ara aquestes ajudes els cobrien un 50% i un 40% del preu, ara ho faran en un 80% i un 70%, respectivament.
Així doncs, s’aplicarà una major progressivitat a les beques equitat, i es farà per la via de la modificació aquest curs del decret de preus vigent. L’esmena, aprovada per unanimitat parlamentària, també preveu estendre el model de beques equitat als preus dels màsters.
Aquesta ampliació de la cobertura de les beques arriba després d’una reivindicació de rebaixa dels preus dels graus que ha tret els estudiants al carrer en més d’una ocasió, i que ha posat d’acord tots els rectors de les universitats públiques, que ja a l’octubre van reclamar una reducció progressiva del 30% de les taxes. Fins i tot el Parlament de Catalunya va votar per majoria aquesta mateixa demanda. El Govern, que sempre s’hi havia negat al·legant que les beques equitat eviten que cap estudiant renunciï a la universitat, ha accedit finalment a ampliar la cobertura d’aquestes ajudes públiques.
Amb aquesta modificació, un estudiant que s’ubiqui al tram 1 pagarà pel grau de Medecina –el més car de tots– uns 475 euros l’any, quan fins ara abonava 1.180 euros, la meitat del que costa per a la majoria de joves: 2.372 euros. En el cas d’Humanitats –el grau més econòmic–, aquest mateix estudiant pagaria el curs vinent uns 300 euros, mentre que enguany 758 euros, la meitat dels 1.516 euros que val habitualment. Les beques equitat les va posar en marxa la Secretaria d’Universitats l’any 2012 per compensar la pujada d’un 66% dels preus de les matrícules, que ha situat Catalunya com la comunitat més cara per a cursar-hi estudis universitaris.
L’ampliació de les beques universitàries ha estat la principal novetat de darrera hora de la llei d’acompanyament, el paquet legislatiu que recull les principals mesures fiscals i financeres que complementen els pressupostos. Després que els comptes de la Generalitat s’aprovessin aquest dimecres al matí amb els vots de Junts pel Sí i la CUP, aquests mateixos partits han avalat la llei d’acompanyament en la sessió de la tarda.