L’economista Clara Ponsatí és des d’aquest divendres la nova consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Substituirà en el càrrec Meritxell Ruiz, que ha dirigit l’Adminstració educativa durant 18 mesos, des que va prendre possessió el gener del 2016, i que abandona la cartera davant la imminent convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre. El relleu no està motivat, doncs, per qüestions educatives, sinó per l’actualitat del procés sobiranista.
Ponsatí és una acadèmica molt implicada en la causa independentista. A més de la seva activitat professional, fins ara a l’Escola d’Economia i Finances a la Universitat de Saint Andrews (Escòcia), aquesta economista de perfil liberal és també membre del secretariat nacional de l’ANC. De fet, Ponsatí va protagonitzar una polèmica amb el Govern espanyol l’any 2013, quan el Ministeri d’Educació va pressionar amb èxit perquè no la van renovessin com a professora en una càtedra de la universitat de Georgetown ateses les seves opinions públiques sobre el procés.
Aquesta determinació és rellevant tenint en compte que la conselleria d’Ensenyament és de les que més protagonisme adquireix en les jornades electorals com ho pot ser l’1-O. Correspon al màxim responsable d’aquesta conselleria autoritzar l’obertura dels col·legis que s’uniquen en centres educatius, una tasca que ja va assumir la predecessora de Ruiz, Irene Rigau, durant el 9-N, i que li va valer un judici i una condemna per inhabilitació. La ja exconsellera Ruiz, de perfil més moderat que Rigau, hauria declinat jugar aquest paper.
Qui és Clara Ponsatí?
Clara Ponsatí, sense carnet de cap partit polític, és economista i dirigia fins ara l’Escola d’Economia i Finances a la Universitat de Saint Andrews (Escòcia). La seva trajectòria professional ha estat lligada a l’anàlisi de polítiques econòmiques i a la docència en estudis superiors. Va ser professora a la Càtedra Príncep d’Astúries d’Estudis Espanyols de la Universitat de Georgetown, però el 2013 se li va denegar la renovació per part del Ministeri d’Educació espanyol per haver manifestat les seves opinions a favor de la independència de Catalunya.
Ponsatí va ser del 2006 al 2012 directora de l’Institut d’Anàlisi Econòmica (IAE), on ja treballava des del 2000, un organisme que forma part del CSIC i que està ubicat a Barcelona. Havia estat anteriorment professora a la Universitat Autònoma de Barcelona. A més, Ponsatí és una acadèmica amb molta sintonia amb l’exconseller d’Economia per CiU, Andreu Mas-Colell. De fet, l’IAE va ser part fundadora d’un dels projectes que amb més determinació ha impulsat Mas-Colell, la Barcelona Graduate School of Economics, una institució publicoprivada d’estudis superiors i recerca inaugurada el 2006.
Les carpetes obertes que deixa Ruiz
Al llarg d’aquest any i mig, Ruiz ha optat per mostrar un perfil més tècnic i discret, a diferència de l’omnipresència de Rigau. Una prova d’això és que hagi delegat moltes de les seves intervencions en el secretari de Polítiques Educatives, Antoni Llobet. El moment més tens del mandat de Ruiz va ser al gener, al cap d’un any d’accedir al càrrec, quan una negociació in extremis amb els sindicats (en la qual es va concedir l’entrada al sistema de més de 5.000 mestres nous) va evitar-li una vaga majoritària del sector (tot i que dies abans ja n’hi havia hagut una convocada per la CGT).
Amb la seva renúncia deixa obertes algunes carpetes clau per al sistema educatiu de cara als propers cursos, com l’aprovació dels decrets de menjadors escolars i del model d’escola inclusiva, o l’anàlisi de les conclusions d’Ara és demà, un debat presentat pel Consell Escolar de Catalunya com un espai on discutir sobre les bases del futur de l’educació.
Economista de formació –es va llicenciar en Adminstració i Direcció d’Empreses a la Universitat Rovira i Virgili– i docent en funcions, entre el 2001 i el 2006 Ruiz (Reus, 1978) tanmateix va treballar a La Caixa com a assessora de serveis financers especialitzada en segment d’empreses. Aquell any va entrar com a diputada al Parlament per CiU, i va ser llavors quan va començar a treballar colze a colze amb la que també seria consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, en matèria d’educació. Un cop Rigau va accedir al càrrec, l’any 2010, va escollir Ruiz per ocupar la Direcció General d’Atenció a Famílies i Comunitat Educativa.