Aquest octubre no hi ha dilluns que sigui plàcid als centres educatius. Aquesta vegada, el professorat ha encetat la setmana escolar preguntant-se com pot afectar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, anunciat aquest dissabte, a la seva tasca diària. Veient que l’acord del Consell de Ministres no menciona explícitament l’ensenyament, molts agents educatius estan a l’espera, encara que alguns sectors ja han avançat que no reconeixeran una autoritat imposada des de Madrid.
És el cas del sindicat de la pública USTEC·STEs, que en un comunicat ha afirmat que “no reconeixerà com a interlocutors vàlids aquelles persones que no siguin representants de la legitimitat popular”, i fa una crida “la resistència contra les imposicions d’un Estat que no pot considrar-se democràtic”.
Per molt que el Govern espanyol hagi evitat referir-se al sistema educatiu en el seu acord per implementar el 155, el que és segur és que, si es posa en marxa, aquesta setmana podria concloure amb la suspensió de l’Executiu català al complet, inclosa la consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, les funcions de la qual recaurien previsiblement en el ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo.
El que també preveu l’acord és que el Govern de Mariano Rajoy podrà dictar les ordres que consideri necessàries, i que seran “d’obligat compliment per al personal de l’Administració de la Generalitat, siguin funcionaris públics o empleats subjectes al règim laboral”. Els incompliments, en aquest sentit, comportarien “responsabilitats discplinàries”, amb la porta oberta a “responsabilitats patrimonials, comptables, penals o d’altres ordres”, precisa el document.
Davant d’això, sindicats com CCOO han estat més prudents a l’hora de plantejar-se una eventual crida a la desobediència. “El que volem és que les escoles puguin continuar funcionant amb normalitat, i amb respecte als drets dels treballadors; quan veiem les aplicacions concretes del 155, ja ens manifestarem”, precisa Manel Pulido, portaveu de la federació d’Educació d’aquest sindicat.
“Què ens faran fer? Ensenyar els rius d’Espanya? Però si ja ho fem!”, ironitza Pilar Gargallo, presidenta de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC), que també està a l’expectativa de les conseqüències del 155. Una hipòtesi que planteja es que el Govern central opti per reforçar la inspecció per saber el que es fa a les aules. “Que vinguin, molts cops hem dit al PP i a Ciutadans que poden venir quan vulguin a veure el que fem a classe”, afirma.
Gargallo té clar que, sigui com sigui, els mestres catalans seguiran fidels al seu “compromís ètic” amb la professió. “No farem res més del que hem vingut fent fins ara: treballar per una escola democràtica, inclusiva i centrada en les necessitats dels infants”, sosté.
USTEC és doncs, per ara, l’únic sindicat que fa una crida oberta a no reconèixer interlocutors imposats pel Govern espanyol, més enllà d’alguns professors i directors que s’han manifestat en aquesta línea a través de les xarxes socials.
Jo soc directora de l’escola dels Encants, tampoc penso reconèixer cap autoritat que no sigui la del legítim govern de Catalunya Agnès Barba https://t.co/ROkfvds8t0
— Agnès Barba (@agnes_barba) 21 d’octubre de 2017
Protesta dimecres contra les crítiques per adoctrinament
L’aplicació de l’article 155 ha agafat els principals agents de la comunitat educativa amb una previsió de mobilitzacions aquesta setmana que tenia a veure amb el darrer atac que van patir: les acusacions d’adoctrinament per part de polítics del PP i Ciutadans. El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) –que agrupa sindicats de professors i d’estudiants, col·lectius de mestres i associacions de famílies a l’entorn de l’escola pública– ha convocat concentracions aquest dimecres (18 h) davant els principals ajuntaments de Catalunya sota el lema No ens toqueu l’educació.
Sobre les crítiques per adoctrinament, el manifest que es llegirà les titlla d’atac “no només contra els docents”, sinó “contra l’educació pública, que ha estat i és la garant del clima de respecte social que vivim al nostre país”. En el text, demanen les dimissions del ministre d’Educació i del d’Exteriors, Alfonso Dastis, per afirmar que a les aules catalanes no s’ensenya llengua castellana.
El manifest, redactat inicialment per respondre a les acusacions de manipulació i mala praxi docent, incorpora al final una referència a l’article 155. “Ara s’afegeix el fantasma de la intervenció del departament d’Ensenyament amb l’article 155 a la qual ens hi oposem frontalment”, sentencien al document.
Vaga dels universitaris el dijous
Hores després de la protesta del professorat i les entitats educatives, el dijous 27 d’octubre els estudiants han cridat a una vaga per respondre al 155, exigir la llibertat de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i aplicar els resultats de l’1-O. La jornada d’aturades, convocada pel col·lectiu Universitats per la República, compta amb el suport de bona part dels sindicats d’estudiants amb presència als campus catalans.
La portaveu d’Universitats per la República, Aina Delgado, ha denunciat en una roda de premsa que l’aplicació de l’article 155 és la “demostració final que l’Estat espanyol, allunyant-se dels valors democràtics, ha passat a ser un Estat autoritari”. La jornada de vaga anirà acompanyada d’una manifestació a Barcelona a plaça Universitat.