Aprofitant l’inici del nou cicle polític, l’Associació d’Universitats Públiques de Catalunya (ACUP) ha emès una nota en la qual reclama que el pròxim Govern recuperi la conselleria d’Universitats i Recerca “per a situar l’ensenyament superior i la recerca al centre de les polítiques públiques del nou Executiu”. L’ACUP va celebrar una assemblea general dijous passat, amb la participació de tots els rectors i presidents dels consells socials de les universitats. El rector de la UOC, Josep A. Planell, va ser designat president de l’entitat, com sempre pel període d’un any.
“L’ACUP defensa el sistema universitari públic com a agent clau en els àmbits econòmic i social –diu la nota. L’impacte i el compromís social de les universitats públiques catalanes han estat elements decisius en la transformació del nostre país i és voluntat de l’ACUP seguir contribuint a fer que la nostra societat sigui més equitativa, lliure, oberta, culta i pròspera”.
Entre els anys 2000 i 2006 (darrer govern Pujol i primer tripartit) va existir el Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI), primer amb Andreu Mas-Colell i després amb Carles Solà com a consellers. En el segon tripartit les universitats van quedar integrades dins la Conselleria d’Innovació i Empresa, amb Josep Huguet. Artur Mas, aleshores a l’oposició, va prometre als rectors recuperar el departament, però amb el seu primer govern les universitats van passar a la conselleria d’Economia i Coneixement, novament amb Mas-Colell. Des del gener de 2016 han estat adscrites a Empresa i Coneixement, successivament amb Jordi Baiget i Santi Vila com a consellers.
A la nota, l’ACUP subratlla la contribució i el retorn a la societat de les universitats, xifres que recull l’Informe d’impactes socioeconòmics de les universitats i el sistema públic de recerca de Catalunya. Segons aquest informe, la universitat pública catalana genera 12,4 milions de facturació cada dia, una xifra que s’eleva fins als 14,7 si es té en compte l’impacte de la recerca, també de titularitat pública. Així, recorda l’ACUP, “per cada 100 euros de despesa en el sistema català d’universitats públiques el 2015, en van retornar 402 al PIB de Catalunya”.
En els darrers anys, les universitats públiques han aplicat plans d’austeritat i de contenció pressupostària. Per això, ara reclamen lideratge polític i plantejament estratègic “perquè Catalunya refermi i impulsi el seu lideratge internacional com a referent en l’àmbit del coneixement i la recerca”.
En la reunió, la nova junta de l’ACUP també va aprovar el pla de treball per a l’any 2018, en bona mesura continuació de les activitats i els projectes portats a terme fins ara. En destaca la realització del Congrés Internacional de Docència Universitària i Innovació (CIDUI), que tindrà lloc al Palau de Congressos de Girona el mes de juliol, i l’elaboració de l’Informe d’indicadors de docència i l’Informe d’impacte social de les universitats públiques. Així mateix, es continuarà la feina conjunta amb la Generalitat de Catalunya per al Pacte Nacional per l’Educació Superior i la millora del finançament universitari i l’estratègia de projecció i relacions internacionals del sistema universitari.