El Departament d’Ensenyament ha anunciat la creació de set nous centres i tres instituts escola de cara al curs 2018-19 com a una de les principals novetats de cara al procés de preinscripció i matrícula que comença el divendres 13 d’abril i durarà fins el dia 24. De fet, la compactació del calendari és una altra de les novetats que ha presentat Ensenyament: es redueix el lapse de temps entre que es presenta la sol·licitud i es coneix el centre on s’ha obtingut la plaça. Així s’afavoreix que les famílies que es trobin en processos de canvi de llar, o els alumnes nouvinguts puguin participar del procés de manera “ordinària”.
Ensenyament ha anunciat un total de 78.089 places a P3, 869 més que el curs anterior; pel que fa a Secundària, hi ha 85.860 places -2.358 més que al 2017. Segons afirma Ensenyament, aquest increment de places va en sintonia amb “la projecció de la població escolar elaborada per l’Idescat, que preveu un increment d’alumnes de secundària fins 2023 i una posterior baixada. Així, es preveuen 6.511 places més a les aules de per al curs que entra que alumnes en aquesta edat d’escolarització, segons l’Idescat. En el cas de secundària, són 2.627 places més.
Mentre el número de grups ofertats a 1r d’ESO a la pública augmenta en 73, amb 1.924 i en dos a la concertada, amb 969, les línies de P3 disminueixen. El curs 2018-19 n’hi haurà 2.162 a la pública, 2 menys que l’any passat. La concertada disminueix en 3 grups, amb una oferta de 987. En aquesta línia, la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) denuncia “el tancament de grups que s’ha estat anunciant des de diferents serveis territorials”. Ensenyament assegura que tot els grups “independentment de la titularitat, es revisaran i adequaran a la realitat derivada dels processos de preinscripció”, però la FAPAC considera que el tancament de línies a P3 “s’ha fet amb la intenció d’afavorir l’educació concertada” i exposen que el 82% dels tancaments els ha patit la pública.
La disminució de línies a P3 (675 des del 2011 al 2017) va en sintonia amb la davallada de naixements: n’hi va haver 8.902 al 2011 i 7.159 al 2017. D’aquests, 551 van ser públiques (82%). Així, les dades exposades per la FAPAC mostren que mentre la disminució de naixements a Catalunya ha estat del -19.58% i els grups públics de P3 han caigut en un -20.71%, els privats s’han reduït en un -11.16%. “L’escola pública ha caigut per sota del nivell d’escolarització mentre que la concertada es manté un 8.42% per sobre”. Aquestes dades, asseguren, són la mostra d’un “desplaçament progressiu i intencionat per part del Departament d’Ensenyament, de l’alumnat cap a l’escola concertada i no una preferència de les famílies”.
Nous centres educatius
Ensenyament ha anunciat la creació de 7 nous centres respecte el curs passat. Pel que fa als ensenyaments d’Infantil i Primària, se sumarà l’Escola Auditori de Barcelona (Sant Martí). A la Secundària hi haurà l’Institut Nou de l’Hospitalet de Llobregat, l’Institut Santa Coloma de Gramanet, l’Institut 22@ de Barcelona, l’Institut de Mollerussa, l’Institut Ca n’Oriac de Sabadell i l’Institut Joan Marquès a Terrassa. En la mateixa línia, hi haurà també 3 nous Instituts Escola a l’Hospitalet de Llobregat i dos a Mataró.
Respecte els processos de preinscripció, durarà del 13 d’abril al 24 del mateix mes -essent ja pública l’oferta inicial de grups. La matriculació s’haurà de realitzar del 21 al 27 de juny per als alumnes d’Infantil, Primària i 1r d’ESO, mentre els alumnes de la resta de cursos de secundària hauran d’esperar del 5 al 7 de setembre.