Mentre a la Rambla Catalunya amb Gran Via una delegació dels comuns es reunia amb representants del departament d’Economia per parlar dels pressupostos de 2019, molt a prop, a la plaça Universitat començava avui una manifestació convocada per tres sindicats de docents (USTEC-STEs, CGT-Ensenyament i ASPEPC-SPS) per reclamar un retorn a les condicions laborals que tenien abans de la crisi. És a dir, tornar a les 23 hores lectives a primària i 18 a secundària; una reducció de les ràtios fins a un màxim de 22 alumnes a primària i 27 a secundària; o recuperar les pagues extres i el primer sexenni de sis anys i no de nou; entre altres mesures. Unes condicions que depenen en bona part de la sort dels futurs pressupostos.
A la manifestació de Barcelona hi han participat 8.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. A més de docents, també hi havia estudiants, universitaris o dels darrers cicles de secundària, que com ahir segueixen reclamant una rebaixa del 30% en les taxes de matriculació. A Girona, Lleida i Tarragona també hi ha hagut concentracions de protesta per part del professorat en vaga.
La manifestació ha transcorregut sense incidents fins al Parlament de Catalunya, de la mateixa manera que tampoc s’han registrat incidents als centres, on un alt percentatge de docents ha preferit no adherir-se a la vaga. Núria Cuenca, secretària general del Departament, ha informat que dels 84.478 docents cridats a vaga, la participació ha estat de l’11,71%, segons les dades que els directors dels 2.899 centres públics (bressol, infantil i primària, secundària, adults, idiomes, etc.) han fet arribar al departament (percentatge que podria variar una mica, ja que al migdia faltava el 26% dels centres per comunicar la dada).
Per regions educatives, la del Consorci de Barcelona és on la vaga ha tingut un seguiment més gran, amb gairebé un 17%, mentre que Lleida ha registrat el seguiment més baix, amb un 5,60%.
Serveis territorials Participació
Consorci d’Educació de Barcelona 16,99%
Baix Llobregat 13,47%
Barcelona Comarques 13,60%
Catalunya Central 9,48%
Girona 8,96%
Lleida 5,60%
Maresme i Vallès Oriental 13,69%
Tarragona 9,12%
Terres de l’Ebre 9,91%
Vallès Occidental 13,18%
Per la seva banda, els sindicats han donat unes altres xifres de participació. El portaveu d’USTEC, Ramon Font, ha assegurat que pel matí hi havia un mínim de 16.000 docents secundant la vaga, la qual cosa representaria gairebé un 19% dels convocats, i que encara faltava conèixer el seguiment d’aquells que treballen a la tarda. En tot cas, la dada que no és possible conèixer és el nombre de centres que han vist alterats el seu funcionament habitual arran de la jornada d’avui.
En declaracions als mitjans, els representants sindicals han demanat que el Govern tingui la sensibilitat d’escoltar el seu clam. Per la seva banda, el departament, a través de Cuenca, ha dit que entenia moltes de les queixes sindicals, però a la vegada ha assegurat que ja fa tres anys que s’estan revertint les retallades. I ha posat com a exemple que en els darrers tres cursos s’han incorporat 7.002 professors més al sistema, a banda de 426 docents més específicament per millorar l’educació inclusiva, i 800 nous docents per als centres d’alta complexitat. I també ha recordat que el curs 2017/18 ja es va reduir una hora lectiva a primària i a secundària i que s’estan cobrint les substitucions des del primer dia. Durant els anys de la crisi es van acabar afegint dues hores lectives més, o sigui que els sindicats reclamen que a més de la que ja es va treure es tregui l’altra.
Cuenca ha evitat precisar quins eren aquells punts específics en què es podria avançar en la negociació. De cara als nous pressupostos, ha assegurat, es tindrà en compte la millora de la qualitat de l’atenció a l’alumnat com a punt de partida si els nous recursos amb els quals comptarà el sistema (si hi ha pressupostos) han d’anar a un lloc o un altre. I ha esmentat específicament tot allò que té a veure amb el desplegament del decret d’escola inclusiva.
“Es dotarà de més recursos a l’escola inclusiva, atès que encara no l’hem pogut dotar dels recursos necessaris, que el pressupost del 2019 sí inclourà”, ha subratllat la secretària general. “Establirem les prioritats amb els sindicats per garantir l’excel·lència en el sistema i la millora de l’atenció a l’alumnat, però ens hem de posar d’acord i els recursos són limitats”, ha advertit.
Més o menys al mateix temps que la manifestació arribava al Parlament, el PSC registrava una petició en la qual demana la compareixença del president de la Generalitat, Quim Torra, perquè doni explicacions sobre les accions que té previst fer a fi de donar resposta no només a les reivindicacions dels docents, sinó també a les de metges, estudiants, i bombers, que també porten dies mobilitzant-se. La portaveu del PSC, Eva Granados, ha afirmat que el silenci de Torra és “escandalós” quan la realitat “li ha explotat a la cara”
Les classes tornaran a veure’s alterades el 12 de desembre, arran de la nova jornada de vaga a tot el sector públic (i, per tant, també a l’ensenyament públic) convocada en aquest cas per CC.OO i UGT, els quals no s’han adherit a la protesta d’avui.
Sanitaris, estudiants i docents omplen el centre de Barcelona contra les retallades i a favor d’uns pressupostos socials
La mobilització dels mestres i professors ha coincidit amb la d’altres col·lectius que tenien el denominador comú de reclamar un augment de la inversió pública en aquells sectors que són pilars de l’Estat del Benestar. Al Catalunya Plural trobaràs informació sobre aquesta jornada, que està perfectament condensada en aquest vídeo a través de la veu dels seus protagonistes. Parlen estudiants, docents, sanitaris i bombers.