El president de l’ACUP i rector de la UOC, Josep A. Planell, ha comparegut aquest matí davant la Comissió d’Empresa i Coneixement del Parlament de Catalunya, per demanar un pla de xoc que permeti renovar les plantilles del personal docent i investigador (PDI) i reduir així progressivament l’interinatge i la precarietat a les universitats. El pla, ha dit, permetria també facilitar l’accés dels joves a la carrera acadèmica, informa l’ACUP en un comunicat.
La compareixença coincideix amb la setmana de mobilitzacions socials, una de les quals -potser de la que menys s’ha parlat- és la dels professors associats de les universitats catalanes, els quals treballen en unes condicions laborals molt precàries. Ahir mateix diversos professors van convocar la premsa per recordar que els seus salaris no sobrepassen els 500 euros al mes, i que representen el 60% de la plantilla de professors universitaris.
Diversos d’ells van exposar el seu testimoni. Marc Macià, professor de la Universitat de Lleida i membre de l’Assemblea de Professors Associats d’aquesta universitat, va comentar que el seu salari és tan baix que ha de viure en un pis compartit amb estudiants. Enric Mir, professor associat d’arquitectura de la UPC, va dir que a la seva facultat, sobre un total de 134 professors, 100 són associats. Una altra professora, Elena Fraj, va explicar que “per sobreviure” és associada a dues universitats i compta també amb una petita empresa pròpia.
Recuperar el pla de finançament dels 1.000 milions anuals
En la seva compareixença al Parlament, Josep A. Planell ha defensat la necessitat de reforçar l’autonomia universitària i de recuperar a curt termini l’horitzó de finançament de la Generalitat acordat al Pla de finançament 2007-2010, de 1.000 milions d’euros anuals. “Un model de finançament estable asseguraria la suficiència econòmica de les universitats per poder complir les seves missions de formació, recerca científica, de transferència de coneixements i de compromís social”, ha assegurat.
Així mateix, el president de l’ACUP ha destacat l’efecte multiplicador de l’activitat econòmica del sistema públic català de coneixement, fent referència a l’Informe d’impactes socioeconòmics de les universitats i el sistema públic de recerca de Catalunya. “Les universitats públiques catalanes contribueixen a l’economia catalana amb l’1,4% del PIB i generen prop de 45.000 llocs de treball a temps complet. Per cada 100 euros públics invertits a les universitats catalanes, aquestes en retornen 402 a l’economia catalana” ha detallat.
L’ACUP -entitat que aplega totes les universitats públiques catalanes i la UOC- defensa la gran contribució del sistema universitari públic català com a agent econòmic i social, a més de generador de coneixement. Remarca el potencial de les universitats per contribuir a l’Agenda 2030 i als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), aprovats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre del 2015 mitjançant la resolució “Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible”, aportant solucions locals a les problemàtiques globals.
Planell ha comparegut acompanyat de la resta de rectores i rectors de les universitats públiques catalanes, de la presidenta del Consell Social de la Universitat de Girona (UdG) i el secretari executiu de l’ACUP.