La Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya (Fapac) ha fet balanç del procés de preinscripció i n’ha criticat, un any més, la “mala gestió de l’oferta de places públiques” per part del Departament d’Educació, tot i que es veu un “increment progressiu de la demanda de les famílies” per aquesta opció.
A Barcelona, d’acord amb les dades facilitades a l’entitat pel Consorci d’Educació, la demanda de places en escoles públiques ha arribat al 51% i les famílies que han apostat només per opcions públiques en el procés de preinscripció han augmentat del 39% el curs 2018-2019 al 41% el curs 2019-2020. La Fapac, però, ha detectat 231 alumnes de P3 a qui s’ha derivat cap a l’educació privada concertada, tot i que s’havien augmentat en 114 les places públiques en aquest curs a la ciutat.
El curs vinent també arrencarà, com a mínim, amb 37 grups menys de P3 respecte del final del curs anterior, segons el recompte publicat per la Fapac. A 1r d’ESO, l’oferta de places augmenta de les 1.906 de final del curs que acabem de tancar a les 1.924 del curs vinent, increment que la Fapac troba “totalment anecdòtic i insuficient” per absorbir les incorporacions durant el curs escolar – l’anomenada matrícula viva. Consideren que això és “una clara aposta del Departament d’Educació per l’escola concertada en detriment de la pública”.
Per contra, l’entitat també ha comptabilitzat, com a mínim, amb 30 grups addicionals a P3 – els bolet – repartits entre Barcelona (8 grup addicionals), Lleida (2), Santa Margarida de Montbui (2) i 18 municipis més i 21 bolets, fins ara, a 1r d’ESO: 5 a Barcelona, 2 a Manresa, 2 a Mataró i la resta en uns altres 12 municipis.
Pel que fa a les ràtios, la Fapac ha detectat que, a la ciutat de Barcelona, s’han augmentat en 39 centres a P3 i en 22 centres a 1r d’ESO. També han trobat més casos d’aquesta pràctica a Sabadell (a grups de P3 de 5 centres i 1 grup de 1r d’ESO), a Terrassa (on afecten 14 instituts), Sentmenat, Collbató i Esparreguera.
El Departament d’Educació encara no ha fet públiques les dades del procés de preinscripció escolar en les etapes obligatòries, que va finalitzar el passat divendres. La Fapac ha basat els seus càlculs en la informació obtinguda a través de les Comissions de Garanties i Admissió (òrgans que supervisen i controlen el procediment d’assignació de places) i del Portal de Transparència de la Generalitat de Catalunya.
Per això, denuncien “l’absoluta opacitat del Departament d’Educació, que ha tornat a posar de manifest la manca de voluntat política per a caminar cap a una gestió transparent dels recursos públics”. Expliquen que les dades amb les quals han treballat aquestes comissions s’han entregat “de manera parcial, incompleta, a destemps i negant, sovint, accés a informació transcendent” i que se’ls ha obligat a signar “documents de confidencialitat confusos”.
Optar per l’assignació d’ofici
Amb totes les dades, la Fapac conclou que cada vegada més famílies prefereixen l’escolarització pública, cosa que creuen que hauria de traduir-se en polítiques educatives més planificades i que fomentin que aquesta tendència. En canvi, consideren que “l’Administració segueix sense respondre de manera responsable”, amb “mesures improvisades que acaben deteriorant la qualitat del sistema educatiu”.
Per això, l’entitat repeteix que caldria “optar per un sistema d’assignació d’ofici”. La seva proposta és que el sistema de preinscripció “limiti l’elecció de centre” com a mesura per reduir la segregació escolar i millorar la planificació.