Un nen que cau d’un balcó. Un altre rescatat d’una esllavissada. “Salvar un nen que està en perill és un instint que portem dins”. Un menut salvat per instants de ser atropellat per un cotxe. “Què t’hauriem d’ensenyar per a que ens ajudis?”. Imatges reals de nens i nenes sent salvats d’una mort quasi segura conformen el vídeo presentat per la Fundació Vicki Bernadet, dedicada a l’atenció a víctimes d’abús infantil, en el marc de la campanya ‘Un Repte Comú’, per augmentar la sensibilització de l’abús infantil.
“Un infant, per explicar què li està passant, ha de trobar el coratge i la persona adequada. Hem de posar-ho el més fàcil possible i per això hem de trencar el tabú entorn l’abús sexual infantil i visibilitzar que és un tema dolorós, però que està passant”, així Vicki Bernadet, fundadora de la Fundació i víctima d’abús, explica la campanya. El ‘repte comú’ és, doncs, segons Bernadet, la cooperació entre les entitats de suport i la societat, que “ha de trobar forces per trencar el tabú i ajudar a visibilitzar”.
És precisament en la major visibilització on Bernadet posa el focus a l’hora d’explicar l’augment de demandes d’atenció rebudes per la Fundació en el primer trimestre de 2019. Durant aquests sis mesos el Servei d’Atenció Piscològica, Social i Jurídica de la Fundació ha rebut 754 demandes, xifra que implica un 30% més que les rebudes el mateix període de l’any anterior. 2018 es va tancar amb 1.139 denúncies i, si es segueix amb la progressió, enguany podria haver-hi més de 1.500.
“Sempre és bona notícia que hi hagi més denúncies”, opina Bernadet, ja que això suposa que “hi ha més sensibilització social. Tot i això, sabem que encara hi ha una bossa de silenci que supera les persones que parlen”, apunta. Per la seva banda, Gabriel García de Oro, director creatiu d’Olgivy, l’empresa encarregada de la campanya ‘Un repte comú’, apunta que “per a crear consciència cal trencar el silenci i ho fem tirant de l’emoció. De l’instint que ens crida a salvar la infància”, diu en referència al vídeo, que defineix com un “artefacte poètic”.
El 25 de Novembre, concert solidari
El 25-N, dia contra les violències masclistes, se celebrarà a la Sala BARTS de Barcelona el I Concert Solidari a favor de la Fundació Vicki Bernadet. Un acte per a “aquelles persones susceptibles de tornar-se interlocutors, que validin que això que passa no és normal, encara que passi dins la família”, apunta la cantant Lídia Pujol. Ella mateixa, afirma, va ser víctima d’abús infantil al sí familiar i, ja d’adulta, usuària de la Fundació Vicki Bernadet. “Les dones i els infants som els més vulnerables, amb qui es paga una frustració enquistada de manera terrible. Les dones ens hem aixecat, però falten les criatures”.
Així doncs, aquest concert, que comptarà amb actuacions de bandes com Sabor de Gràcia, Halldór Már o la mateixa Lídia Pujol, serà una “festa en la que celebrarem que tenim un repte comú”, diu Bernadet.
Manca de responsabilitat administrativa
“Qualsevol feina que faci una ONG suposadament hauria de ser coberta per l’administració”, apunta Bernadet, qui considera que l’empresa pública hauria de donar servei a les víctimes d’abús infantil i no recolzar-se en entitats. “Però és gràcies a aquestes que tenim la societat que tenim”, sentencia: “la infància està a la cua”. Així, amb la manca de suport de l’administració, Bernadet reconeix que en diverses ocasions la Fundació s’ha vist desbordada: “hem arribat a tenir llistes d’espera d’un any i no ho podem permetre”. Explica que hi ha persones que, si no són ateses al mateix moment en què es decideixen a posar-se en contacte amb la Fundació, “es tiren enrere; alguns només per uns quants mesos però d’altres ja guarden silenci per sempre”.