El Govern de l’Estat ha posat sobre la taula les tres fases en les quals es basarà la desescalada del confinament (a més d’una fase zero de preparació) per a arribar a la “nova normalitat” que, segons ha anunciat Pedro Sánchez, podria arribar a finals de juny, “en el millor dels escenaris”. Així, aquest període que, segons el president, hauria de durar de sis a vuit setmanes, no és incompatible amb el manteniment de l’Estat d’alarma. En aquesta línia, Sánchez ha anunciat que proposarà una nova pròrroga a l’Estat d’alarma fins el 15 de maig.
Les províncies seran les unitats bàsiques d’organització d’aquesta desescalada, tot i l’oposició de diversos presidents i presidentes de comunitats autònomes, que han demanat la recuperació de les competències de gestió de la desescalada. “Serà un calendari específic per cada zona i desigual en els ritmes però igual en les normes”, ha apuntat Sánchez.
Així, a excepció de les illes Balears i Canàries, que el 4 de maig passaran directament a la Fase 1 de la desescalada, la resta de l’Estat entrarà en la Fase Zero o de “preparació de la desescalada”. Aquesta, que en principi haurà de durar dues setmanes, suposarà “mesures d’alleugeriment del confinament”, com els passeigs d’una hora diària o l’esport individual. Pel que fa als comerços, es planteja que es pugui atendre els clients amb cita prèvia i que locals de restauració puguin dispensar menjar per emportar.
Fase 1: tornen els bars i hotels
Si tot va segons el previst, a partir de l’11 de maig començarà la fase d’inici parcial d’activitats comercials, sempre “sota estrictes condicions de seguretat”, a excepció dels centres comercials, ja que són espais propicis a les aglomeracions. En aquesta línia, el Govern de l’Estat ha anunciat que es decretaran horaris comercials preferents per a persones més grans de 65 anys.
En aquesta fase començaran a obrir-se les terrasses dels bars amb limitacions del 30% d’aforament. Així mateix, també tornaran a l’activitat els hotels i establiments turístics, si bé mantenint tancades les zones comunes. Tot i això, Sánchez ha anunciat que fins a la tornada a la “nova normalitat” no es permetrà la mobilitat entre províncies. També reobriran els espais de culte, amb una capacitat d’un terç de l’aforament.
Fase 2: els interrogants sobre l’educació
Si es compleix el calendari, a partir del 25 de maig, els locals culturals com teatres, sales de concerts o cinemes podrien reobrir les portes. Això sí, amb estrictes restriccions: s’ha de mantenir un aforament baix i seran sales amb butaques (no es podran realitzar, doncs, concerts a peu dret ni obriran sales de discoteques). Així, pel que fa als esdeveniments en espais i recintes tancats, l’aforament serà d’un màxim de 50 persones i menys de 400 persones a l’aire lliure.
Pel que fa als centres escolars, Sánchez ha reafirmat que el curs no serà presencial fins al setembre vinent, però ha anunciat que a partir d’aquesta segona fase es reprendran les activitats de reforç escolar i que els nens i nenes menors de sis anys podran assistir al centre escolar en cas que la família hagi d’anar a treballar, a fi d’evitar que la criatura s’hagi de quedar sola a casa. També es podran obrir per fer les proves de la Selectivitat.
En el document oficial sobre aquesta fase de la desescalada distribuït posteriorment pel Ministeri de Sanitat s’especifica que, en el cas de l’educació infantil, els progenitors hauran d’acreditar que només poden anar a treballar de forma presencial i sense possibilitat de flexibilització horària, i “sempre amb limitació d’aforament”. També s’afegeix que que “amb caràcter voluntari pels alumnes, els cursos terminals (4t d’ESO, 2n de batxillerat, 2n d’FP de grau mig i superior i últim dels ensenyaments de règim especial) començaran amb divisió dels grups de més de 15 estudiants al 50% per assistència alterna en semigrups paral·lels). I que els centres d’educació especial podran obrir i que l’assistència dels alumnes tindrà caràcter voluntari”.
Per últim, el document del ministeri també parla sobre els programes de reforç educatiu que es podrà desenvolupar dins dels centres “pels alumnes no esmentats anteriorment”. Fa uns dies, després d’una conferència sectorial entre la ministra d’Educació i els consellers autonòmics, el conseller Bargalló va explicar que a Madrid el concepte refuerzo equival als casals d’estiu que es fan a Catalunya, per la qual cosa aquesta autorització de les activitats de reforç podria referir-se als casals d’estiu. S’haurà d’aclarir en els propers dies.
Fase 3: es podrà anar a la platja
En aquesta nova fase, que podria començar a partir del 8 de juny, es “flexibilitzarà la mobilitat general”, però sempre mantenint les distàncies de seguretat i destacant la necessitat de l’ús de la mascareta. Així, es relaxaran les mesures per restringir els aforaments, com als sectors comercials, que s’ampliaran al 50%. Una de les mesures destacades d’aquesta fase serà l’obertura d’algunes zones d’esbarjo com les platges, tot i que Sánchez ha alertat que, per garantir les mesures de seguretat, serà imprescindible comptar amb el suport dels ajuntaments.
Sobre la mobilitat, el president no ha donat detalls sobre com, on i amb quines condicions es podran desplaçar els i les ciutadanes durant tot aquest procés. Tampoc no ha explicat com s’hauran de donar les relacions amb les persones amb les quals no es conviu, però sí ha declarat que el teletreball, per exemple, serà “preferent” fins a aquesta fase.
La ‘nova normalitat’
Aquestes tres fases de desescalada duraran un mínim de dues setmanes i serà el Ministeri de Sanitat qui determinarà el compliment o no dels criteris per passar al següent estadi. Sánchez no ha donat massa detalls sobre aquesta darrera fase, però ha destacat que un dels marcadors essencials serà que no se sobrepassin les capacitats de l’Atenció Primària i que no es col·lapsin els llits a les UCI dels hospitals.
Tampoc no ha donat detalls sobre la mobilitat, més enllà d’afirmar que els desplaçament entre províncies no es podran fer fins la ‘nova normalitat’. Tampoc no ha volgut aclarir quan es podran començar a fer visites a cases de familiars o amics, encara que es trobin en la mateixa província.