Barcelona compta amb 236 centres educatius de titularitat pública de règim general gestionats pel Consorci d’Educació, on estan escolaritzats més de 100.000 alumnes. Aquesta xarxa educativa pública es composa dels equipaments escolars de titularitat de la Generalitat, més un conjunt de centres escolars de titularitat municipal, fruït del compromís educatiu de la ciutat des de fa més d’un segle, amb una trentena de centres tant escoles d’infantil i primària i instituts, com centres d’educació especial, de formació d’adults i escoles d’art. A banda, l’Ajuntament gestiona directament altres centres educatius municipals que són les 102 escoles bressols municipals, 5 escoles municipals de música i el Conservatori.
En les darreres dècades s’ha consolidat una forta desproporció entre el que ha aportat l’Ajuntament a les obres de RAM (reforma, arranjament i millora) dels centres i el que ha aportat la Generalitat a través del Consorci d’Educació. En el període 2016 i 2019, l’Ajuntament ha aportat el 88% de la inversió que se n’ha fet, un total de 86,6 milions d’euros, mentre que la Generalitat ha invertit el 12% del que s’ha invertit en obres RAM a la ciutat, el que ha suposat 11,8 milions d’euros. Aquesta gran diferència s’ha mantingut al llarg de dècades.
La creació del Consorci d’Educació de Barcelona, fa prop de vint anys, ha estat un encert i una millora en molts aspectes, ha dit avui el conseller d’Educació el conseller Bargalló, “però ha fet que la participació del Govern de la Generalitat en la gestió d’infraestructures educatives a Barcelona hagi estat molt menor que a bona part del país”. Per pal·liar aquest “dèficit històric”, Bargalló i l’alcaldessa Ada Colau han presentat avui en roda de premsa un conveni de col·laboració entre Generalitat i Ajuntament per al periode 2020-26. Al Consorci, que actua de serveis territorials del Departament a la ciutat de Barcelona, el seu govern sempre s’ha estructurat en una proporció de 60 Generalitat / 40 Ajuntament, però a l’hora de pagar les obres RAM aquesta proporció ha estat molt diferent.
Aquest conveni de col·laboració ha d’ajudar a reequilibrar aquests percentatges, tot incrementant el nivell d’inversió que els centres educatius públics de la ciutat necessiten no només per a un bon manteniment, sinó també per adaptar i transformar els equipaments a les necessitats educatives i per a la permanent transformació dels espais educatius per tal de millorar els aprenentatges i el benestar de l’alumnat.
D’acord amb el conveni subscrit, la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Educació, es compromet a aportar la quantitat de 52 milions d’euros en els propers 7 anys, en el període 2020-2026. A banda de l’acord per a la inversió extraordinària de 52 milions d’euros, la Generalitat explicita en el present conveni que l’aportació ordinària al Consorci d’Educació per a obres RAM arribarà als 24,5 milions d’euros en els propers 7 anys, amb una quantitat anual de 3,5 milions d’euros. Així, els 52 milions d’euros extraordinaris se sumaran a aquesta dotació ordinària de 24 milions d’euros.
De la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona es compromet a mantenir la seva actual inversió a través del Consorci d’Educació, com a mínim, amb 15 milions d’euros anuals, garantint que en l’actual mandat es mantenen els imports globals en inversió municipal en educació per a les actuacions on és la seva competència exclusiva.
Les administracions també es comprometen a què les inversions RAM que es realitzin en el marc d’aquest conveni s’acordin, es detallin i es prioritzin anualment entre ambdues institucions en el marc del Consorci d’Educació. En tot cas, l’acord estableix que els 52 milions d’euros que la Generalitat compromet a través del conveni subscrit es destinaran preferentment a: Obres RAM als centres educatius públics d’educació infantil i primària de Barcelona; obres RAM en centres de secundària i postobligatòria; i obres RAM d’instituts-escola.