Ara fa un any es va crear la Plataforma d’Interines TEEI de Catalunya per demandar que el Departament d’Educació fes marxa enrere de la seva intenció de convocar oposicions per regularitzar la situació de les TEEI, les mestres de suport a les tutores de P3 a les escoles públiques, la major part de les quals arrosseguen un interinatge de molts anys malgrat que la llei no ho permet. Moltes tenen ara entre 45 i 55 anys, amb obligacions familiars (cura de grans i de petits), a més de les laborals, i es consideren en inferioritat de condicions per preparar unes oposicions, i per això demanen que, si l’administració ha tolerat una situació irregular durant tant de temps, ara ha de trobar una solució excepcional que no faci perillar cap dels seus llocs de treball.
Un any després, el pols es manté. El Departament no ha fet marxa enrere, i les TEEI representades en aquesta plataforma tampoc. Al crit de Cap TEEI al carrer, Les que hi som ens quedem, i Aquesta oposició no és la solució, avui més d’un centenar s’han manifestat davant de la seu central d’Educació per demostrar-ho. A l’acte hi han assistit representants d’USTEC, CGT i la Intersindical-CSC. I per què avui? El juliol la Generalitat va convocar les oposicions per cobrir 756 places, però immediatament després fins a 200 TEEI van interposar recurs davant de la mateixa administració per entendre que la convocatòria patia diversos vicis de nul·litat. Això va obligar el Departament a suspendre la convocatòria, que ara es tornarà a activar ja que des de finals de novembre ha començat a notificar la resolució d’aquests recursos a les interessades.
A banda de la via contenciosa, un total de 155 TEEI han obert una altra via judicial, ja que han interposat demanda davant dels jutjats socials perquè es reconegui que la seva relació contractual amb la Generalitat ha de passar de temporal a fixa o a indefinida no fixa, o que en tot cas es condemni l’administració a pagar una indemnització per any treballat a totes les treballadores que perdin la feina com a conseqüència d’aquestes oposicions. Alguns d’aquests judicis laborals ja tenen dia i hora. L’advocat del col·lectiu ha aprofitat la concentració d’aquest matí per entrar un escrit al Departament en el qual es calcula que aquesta indemnització per a les 883 TEEI avui en actiu suposaria un cost de 2,9 milions d’euros, però que si a més el jutge estima que l’acomiadament és improcedent la xifra podria pujar a 5,5 milions, i que encara podria ser superior si també hi estima danys i perjudicis.
El que les TEEI demanen és que es faci amb elles una excepció. En el manifest presentat amb motiu de la concentració d’aquest matí, es comparen amb la situació dels docents d’escoles concertades que han passat a la xarxa pública. Aquests docents no passen a ser funcionaris, sinó que mantenen un contracte indefinit amb l’administració fins a la seva data de jubilació. Consideren que aquesta és la situació més justa, donades les seves circumstàncies, però segurament també la més barata per la mateixa administració. I, a més, recorden que hi ha diverses iniciatives legislatives a l’Estat i a Catalunya que recullen el mateix esperit que acompanya la seva protesta.
“Volem demanar als màxims responsables d’Educació i de l’Administració Pública de la Generalitat de Catalunya -diu el manifest- que paralitzin l’oferta d’ocupació pública de TEEI fins que es resolgui el tema de l’abús de la temporalitat. Hi ha vàries iniciatives en marxa tant a nivell estatal com a nivell de Catalunya. S’està tramitant al Congrés una reforma de l’EBEP (Proposición de Ley de modificación del Real Decreto Legislativo 5/2015, de 30 de octubre, por el que se aprueba el texto refundido de la Ley del Estatuto Básico del Empleado Público. Presentada por el Grupo Parlamentario Plural) en la qual s’afegeix una disposició transitòria per a establir un torn especial d’accés als cossos, escales i categories que no hagin estat objecte d’una oferta d’ocupació pública amb posterioritat a l’1 de gener del 2010. A més a més, al Parlament de Catalunya s’ha aprovat per unanimitat el tràmit d’una proposició de llei per a l’estabilització del personal interí en abús de la temporalitat presentada pel Grup Parlamentari CUP-CC”.