Mestres d’un mestre és el recorregut vital d’una persona apassionada per la vida i per l’ofici de mestre. És, sobretot, una prova d’amor, respecte i agraïment envers totes les persones que han fet possible que Xavier López Ortín sigui qui és: un mestre que viu amb optimisme, generositat, creativitat, sensibilitat, persistència i valentia.
Totes les persones que hi apareixen hi sumen: tant les que l’han estimat, com les que l’han fet patir, i tantíssimes que l’han acompanyat en cada moment vital i en els moments crítics. No es tracta només d’una gran lliçó de vida, sinó que és també una gran lliçó del que vol dir educar i ser mestre avui, amb pensaments que fonamenta la seva pràctica, resumida en la premissa de J. Dewey: “L’educació no és la preparació per a la vida, és la vida mateixa”.
El llibre deixa entreveure una de les qualitats més rellevants de l’autor: la capacitat de lideratge, que passa “no per imposar una idea”, sinó per tenir idees clares, capacitat de remoure i motivar l’equip, i portar el compromís fins al final. El capítol L’escola Octavio Paz, una escola valenta és especialment interessant per aquells que tinguin el repte d’encarrilar un procés tan complex com el de transformar un centre. A més d’explicar el projecte educatiu, deixa palès que la capacitat transformadora no depèn d’una persona inspirada, sinó d’un equip compromès, treballador, valent i ben cohesionat.
El final del llibre connecta un present complex, enmig d’una pandèmia, amb un somni de futur: una escola que acompanyi els infants i que en garanteixi el benestar, perquè cap infant quedi enrere. És un exemple viu de la frase d’Angeleta Ferrer que diu que “l’educació és més obra d’amor que de ciència, i que no hi ha res tan difícil i interessant com descobrir i formar la persona humana”.
Francina Martí, Coral Regí, Anna Jolonch, Jordi Serarols i Elena Guillén participen dimarts vinent a la presentació del llibre Mestres d’un mestre al CCCB. Per inscripcions cal omplir aquest formulari.