El noi es diu Pau, aquest juliol farà 10 anys i està diagnosticat del trastorn de l’espectre autista (TEA) des dels 3 anys. Cada any rep una beca del ministeri en concepte de suport educatiu, amb la qual la seva família paga les teràpies que el Pau fa fora de l’horari lectiu i que l’ajuden a millorar la seva interacció social, adaptabilitat, atenció, percepció temporal, estructura del llenguatge, comprensió lectora, etc. Gràcies a l’anomenada ‘beca MEC’ ha seguit aquestes teràpies de reeducació i logopèdia des de fa anys, setmana a setmana… fins al desembre passat. Els seus pares estaven a l’atur i no podien avançar l’import de la beca. El resultat és que el Pau s’ha estat quatre mesos sense poder rebre teràpia. I que la seva mare, Mónica Casar, va començar a fer el que va poder per cridar l’atenció a les xarxes, i va obrir una campanya de firmes a change.org.
Els pares del Pau són gallecs i fa dos anys es van instal·lar a Maçanet de la Selva per motius laborals. Segons explica Mónica Casar, a Galícia la beca la cobraven al desembre. A Catalunya la del curs 2019/20 la van cobrar a finals de març, però el Pau no va deixar de fer teràpia perquè aleshores treballaven i van poder avançar els diners. Aquest any no han pogut. Els diners encara no han arribat i de fet fa ben poc que han tingut confirmació que arribaran, perquè han rebut per mail l’anomenat localitzador, i amb això com a mínim han pogut convèncer el centre de Girona on rep aquest suport perquè hi pugui tornar. “Ha estat un desastre. Aquests mesos sense teràpia hem notat com el Pau anava enrere”, es lamenta Mónica Casar.
Fonts del Departament d’Educació asseguren a aquest diari que la tramitació d’aquesta beca ja està força avançada i que “la previsió és que es pugui pagar abans de finalitzar aquest mes d’abril”. Aquestes fonts admeten que aquest any els terminis s’estan endarrerint una mica, en relació amb altres anys, ja que “hi ha hagut un increment important de sol·licituds i per aquest motiu es pot produir un cert retard en alguns casos”.
De fet, el problema que està vivint aquesta família no és nou ni únic, sinó que és el mateix que pateixen les moltes famílies que sol·liciten aquesta beca, segons explica Sesa Cameán, portaveu de l’Agrupació Famílies per una Revolta Educativa. La diferència, possiblement, és que els pares del Pau estaven acostumats a uns altres terminis. “Hi ha hagut persones a Catalunya que aquesta beca l’han cobrat a l’estiu o fins i tot quan ja havia començat el curs següent”, assegura Cameán. Actualment, afegeix, encara n’hi ha moltes que ni tan sols han rebut el localitzador, que és el primer pas abans de saber si la beca es concedirà. La sol·licitud es presenta a principis de curs, és a dir, han passat vuit mesos.
Un problema cronificat
Les beques MEC (que es regeixen pel Real Decreto 595/2015, de 3 de juliol) inclouen tant els ajuts en concepte de suport als estudiants amb necessitats educatives en les etapes obligatòries com les beques per estudis postobligatoris (universitat, batxillerat i FP) a estudiants amb rendes baixes. Es concedeixen segons criteris de renda i es calculen segons una fòrmula força complexa, a partir de diverses variables. En el cas del Pau, té concedit una beca de 913 euros per reeducació pedagògica i una altra de 913 més per logopèdia. Són diners finalistes, ja que la família no els pot gastar en res més que això, i ho ha de poder justificar, i si no ho fa al final del període ha de tornar el que no ha gastat. En el cas del Pau, aquests quatre mesos no es poden recuperar, però Mónica Casar confia en esgotar la beca “perquè ell rep suport també durant l’estiu”.
El problema en la tramitació de les beques MEC fa anys que està detectat i denunciat, segons es pot veure en articles que han aparegut en aquest mateix diari. La primera dificultat rau en el fet que la beca que no agafa l’any natural sinó el curs lectiu, la qual cosa implica que està sustentada en dos pressupostos generals de l’Estat, o sigui que s’ha d’esperar a l’aprovació del segon per poder-les tramitar del tot. Però en el cas de Catalunya i Andalusia hi ha un segon escull, i és que en aquestes dues comunitats autònomes la tramitació de la sol·licitud, la proposta de concessió, la resolució de concessió i el pagament la fa l’administració autonòmica, la qual cosa explica que Catalunya i Andalusia siguin sempre les últimes a pagar. Amb mesos de diferència respecte de la resta. A Catalunya d’aquests tràmits se n’ocupa l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), organisme que penja de la Secretaria d’Universitats i Recerca (Departament d’Empresa i Coneixement).
En l’àmbit de l’Estat, tant CANAE (Confederación Estatal de Asociaciones de Estudiantes) com Save the Children han demanat que s’articulin els mecanismes per agilitar el pagament d’aquestes beques, per exemple, començant abans la tramitació. Actualment el termini de presentació de les sol·licituds comença a l’agost i acaba a l’octubre, però com que en la major part d’ocasions la beca es tramita a través del mateix centre educatiu s’acostumen a formalitzar un cop ja han passat unes setmanes des de l’inici de curs. Una possible solució seria començar el tràmit abans que acabés el curs lectiu anterior.
L’any 2016 el Defensor del Pueblo va emetre un comunicat segons el qual “no s’hauria de mantenir un sistema que endarrereix fins a quasi finalitzat el curs acadèmic la data de percepció per part de l’estudiant d’ajuts estatals que li corresponen per realitzar estudis aquest mateix curs, pel fet de cursar-los i tenir el seu domicili a Andalusia o a Catalunya”. El Síndic de Greuges també va obrir una actuació d’ofici sobre aquesta qüestió el maig de 2014. Però res ha canviat malgrat tot el temps transcorregut. Ara, si més no, el Síndic té una queixa sobre la taula (que molt possiblement no sigui l’única), perquè és una de les instàncies a les quals ha recorregut Mónica Casar.
Aquest dimecres Mónica Casar i Sesa Cameán es van entrevistar amb la diputada del PSC Esther Niubó, per exposar-li la situació. Com a conseqüència, segons ha confirmat Niubó a aquest diari, el PSC s’ha compromès a presentar una moció al Parlament per exigir al Govern de la Generalitat que la tramitació i pagament de les beques MEC es faci al llarg del primer trimestre del curs, com passa a la resta de l’Estat.
Amb @swiltsesa i @monyka32 d @RevoltaEducativ parlant d la necessitat q @govern acceleri la resolució d les beques x alumnat NEE pq, iniciat el 3er trimestre del curs escolar, encara hi ha famílies q no han cobrat i no han pogut accedir a tractaments necessaris pels seus fills/es pic.twitter.com/MREwlgIrYa
— Esther Niubó (@eniubo) April 20, 2021