Aquest matí es reuneixen a l’Ajuntament de L’Hospitalet les parts que han de posar-se d’acord per solucionar el futur de l’escola Acadèmia Cultura, un centre concertat que s’ubica en un barri amb un evident dèficit de places escolars (com apuntava la resolució del Síndic de Greuges coneguda dimecres): el Departament d’Educació (que té la responsabilitat de recol·locar els seus 340 alumnes si tanca), la titularitat de l’escola (una SL participada majoritàriament pel director), la propietat de l’immoble (l’Arquebisbat de Barcelona), el mateix ajuntament, els treballadors, les famílies i el sindicat CCOO, que ha estat donant suport a les mobilitzacions.
Ahir al matí hi va haver una primera reunió d’urgència, també a l’Ajuntament de L’Hospitalet, amb l’alcaldessa Núria Marin (exalumna de l’escola) i el regidor David Quirós, i representants del Departament, l’arquebisbat i la titularitat del centre. El dia abans, Javier Pacheco, secretari general de CCOO, juntament amb Teresa Esperabé i Manel Pulido, de la federació d’Educació del sindicat, s’havien trobat amb el conseller d’Educació, Josep Bargalló, el qual es va comprometre a reunir totes les parts immediatament. I en aquesta reunió d’ahir al matí les parts van mostrar la seva predisposició a reprendre les negociacions i es va apuntar una possible solució, la qual cosa va provocar que a la tarda es retirés l’acampada que dilluns s’havia instal·lat als jardins del Departament d’Educació. Ho va anunciar en un fil de twitter Manel Pulido, que ha exercit de portaveu de l’acampada. “Encara no ho tenim, però ens anem apropant. I qui posi dificultats, es trobarà la lluita de les famílies i treballadores d’Acadèmia Cultura i les CCOO”, afirmava.
Acabem de decidir desmuntar l’#AcampadaAcademiaCultura després de la reunió mantinguda aquest matí a @LHAjuntament
Obro fil explicant-ho (1/5) pic.twitter.com/giFYSMF06t— manel pulido (@mpulidogu) May 13, 2021
La solució, si tot va segons el previst, és que el centre passi a formar part de la xarxa pública el curs 2022/23. Les condicions que marca la normativa per fer-ho possible és que la titularitat ho sol·liciti (i sembla que per això no hi haurà problema), que al barri hi hagi dèficit de places escolars públiques (un requisit que es compleix amb escreix) i que l’immoble estigui en condicions. Aquesta serà una de les qüestions que més immediatament s’analitzarà, ja que dilluns vinent tècnics enviats pel Departament començaran a avaluar l’estat dels dos edificis i les reformes que caldrà dur a terme abans de l’eventual traspàs a la Generalitat.
Fa dos mesos, asseguts en una taula per l’alcaldessa Núria Marin, la titularitat i la propietat no es van posar d’acord amb la idea de donar-li un any més de vida al centre mentre es buscava una solució. Segons va explicar a aquest diari Bernardo Martínez, gendre del director i representant legal de l’empresa, “allargar un any l’agonia no serveix de res, perquè un projecte educatiu no es pot fer en un any, és ingovernable”. El mateix Martínez accepta que ara l’escenari ha canviat, davant la perspectiva que l’escola acabi sent pública, ja que garanteix un projecte a llarg termini, i d’aquí que hagin reconsiderat la seva negativa inicial a acceptar aquest únic any de pròrroga. L’altre factor és que “sempre vam dir que si als nostres alumnes no se’ls reubicava de forma satisfactòria nosaltres estàvem oberts a continuar”.
Queden, però, alguns esculls importants per resoldre, sobretot econòmics, ja que tot el problema ve d’aquí. La topada entre la titularitat i la nova propietat (l’Arquebisbat tot just fa un any i mig que va rebre la finca de mans de la parròquia del barri) va començar a finals del curs passat per unes obres de reforma causades per unes goteres, ja que no es van posar d’acord sobre quina era la causa i qui n’havia d’assumir el cost. I sobre això encara no hi ha entesa. També s’haurà de veure com el centre paga a l’arquebisbat tots els mesos de lloguer que ha estat retenint durant el curs, en el marc d’aquest pols que han mantingut i que havia derivat en la notificació de l’arquebisbat de voler recuperar l’immoble. I una altra qüestió serà l’impacte que tot aquest terrabastall haurà tingut sobre l’estabilitat econòmica del centre, ja que, segons Martínez, durant aquest darrers mesos hi ha força famílies que han deixat de pagar la quota voluntària (uns 60€ al mes) i tampoc està clar que totes estiguin disposades a quedar-se el curs vinent encara que Acadèmia Cultura continuï oberta.