Alarma a les escoles públiques per l’augment de baixes laborals causades per la pandèmia, i encara més alarma a les concertades, a les quals la covid està afectant d’igual manera sense disposar d’un sistema tan engreixat per cobrir baixes d’un dia per l’altra. I això s’afegeix el fet que alguns dels professionals amb els quals compten habitualment per substitucions han estat absorbits per l’elevada demanda de la pública. Segons les dades del traçacovid d’avui, en aquests moments el sistema educatiu català té 80.813 persones confinades, de les quals 74.052 són alumnes, 6.727 docents i 34 personal extern.
Davant d’aquest escenari, la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (la principal patronal del sector concertat) i la Facultat de Ciències d’Educació Blanquerna-URL van activar divendres passat una borsa de treball per tractar d’ajudar tot el sector concertat posant a la seva disposició diversos perfils de personal: estudiants de Doble Grau que ja han finalitzat un Grau d’Infantil o de Primària; estudiants de Màsters Universitaris d’Educació (MU de Psicopedagogia, MU d’Atenció a la diversitat i Educació Inclusiva, MU de Formació del Professorat d’ESO, Batxillerat, FP i EI i MU de Lideratge de la Innovació Pedagògica i Direcció de Centres Educatius) que també tenen un grau finalitzat; i, finalment, estudiants d’últim curs de Magisteri que no disposen encara de la titulació però sí de la preparació per cobrir aquestes necessitats excepcionals.
En roda de premsa, la secretària general de la FECC i exconsellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha informat que s’ha traslladat al Departament d’Educació la petició que excepcionalment es permeti la contractació dels estudiants d’últim curs. “Estem parlant d’estudiants que estan preparats, que molt sovint els centres ja han tingut fent pràctiques, i no parlem de contractes de mesos sinó de pocs dies; estem en una emergència i demanem el mateix que ja es va autoritzar en el cas dels estudiants de Medicina i Infermeria durant la primera onada de la pandèmia”, ha explicat Ruiz. El Departament d’Educació es fa càrrec dels costos de les substitucions, però exigeix que tinguin la titulació (Grau o Màster), i per això, segons Ruiz, es tractaria que durant el temps que s’acordi aquest requisit es pogués obviar.
Des de Blanquerna-URL, compromesos a “facilitar personal docent de suport al sistema” amb el propi col·lectiu d’alumnes, consideren que s’havia de “reaccionar com ho van fer les Facultats de Salut en el seu moment i continuen fent-ho”. El degà de la facultat, Jordi Riera, ha explicat que dissabte es va enviar una carta a “tots els estudiants d’Educació de Blanquerna-URL i la resposta ha estat desbordant i solidària”. Aquesta borsa ja té més de 130 estudiants disponibles per a incorporació immediata i ha rebut una seixantena de peticions per part de les escoles de la FECC.