Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Després de dos anys (2020 i 2021) de no poder fer-se a causa de la pandèmia, aquest any la Festa Esplai s’ha tornat a celebrar al Parc Nou, del Prat de Llobregat, on milers de persones han gaudit de més de 50 activitats lúdiques i educatives per a infants, joves i famílies. A més, aquest any la festa estrenava logo i afegia al nom el lema “Fem possible un món millor”.
La Festa Esplai ha buscat que tots els infants, joves, famílies, monitors/es, etc. es convertissin en activistes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a través de les activitats lúdiques on mentre s’han divertit també han après a protegir la natura, a conèixer millor la biodiversitat, a desenvolupar el seu esperit crític i comprometre’s amb la convivència i la sostenibilitat.
En aquest sentit, ha destacat l’acte institucional que ha exemplificat les accions fetes per a infants i joves per fer possible un món millor, especialment aquelles relacionades amb la cultura de la pau. L’acte ha estat conduït per Nadia Ghulam, activista per la pau, refugiada del conflicte afgà i educadora social a Fudesplai, i ha comptat amb la participació de diferents infants que han plantat llavors per la pau. També han pres part en l’acte Violant Cervera, consellera de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya; Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat; Pilar Eslava, tinenta d’alcalde de l’Àrea d’Educació i Cultura de l’Ajuntament del Prat; i Josep Gassó, president de Fundesplai.
No deixar cap infant enrere
En els parlaments, Ghulam ha fet una crida per la pau i ha recordat els conflictes oberts que comprometen el benestar de tantes persones, especialment dels infants, arreu del món. Gassó ha recollit les reflexions de Nadia Ghulam i ha expressat: “Tenim el compromís d’anar regant i cuidant el valors necessaris perquè la pau creixi a través de la nostra tasca en l’educació en el lleure”. Per la seva banda, Eslava ha ressaltat: “Aquesta festa és la guinda de moltíssimes activitats que es fan en el dia a dia des dels esplais, els campaments, les colònies i aquesta és una aposta ferma que ens hem de creure des de les institucions i entitats. En el temps de lleure hem de treballar tots i totes perquè l’equitat sigui realment possible”. Finalment, Cervera ha afegit: “Pau, amor, inclusió, respecte, no deixar ningú enrere, treball intergeneracional… Aquests són molts dels valors que entitats com Fundesplai tenen en el seu ADN, l’ADN que volem com a país per poder continuar educant en el lleure als nostres nens i nenes i joves i en el treball intergeneracional amb els pares. Valors que ens han d’ajudar a poder construir un món millor”.
Aquest any, com a novetat, Festa Esplai ha inclòs un espai de mostra d’alimentació cooperativa i solidària en què han participar diferents entitats locals relacionades amb l’alimentació. La mostra ha estat una més de les activitats que aquest curs està impulsant Fundesplai relacionades amb l’alimentació sostenible i saludable, com l’exposició de 1.500 m2 “Menja. Actua. Impacta”, situada a la seu de Fundesplai al Prat, o la proposta educativa “Menjar canvia el món” que es desenvolupa a esplais i escoles.
Els participants de Festa Esplai han pogut fer activitats per aprendre a menjar saludablement, per descobrir la fauna i flora dels parcs urbans, tallers per fer petits horts a casa, circuits lúdics que permeten conèixer el cicle de l’aigua, jocs per fomentar el reciclatge… a més de diferents cercaviles, actuacions musicals i de ball i un grup d’animació infantil.
Campanya d’estiu
En poques setmanes acabarà el curs escolar i començarà la campanya de colònies, casals i campaments d’estiu de les entitats del lleure educatiu. Amb el lema “Fem possible un món millor. És el moment!”, la campanya de Fundesplai d’enguany ofereix més de 80.000 places per a totes les edats. A banda, la previsió és que les 5.912 beques i ajuts per activitats d’estiu atorgats l’any passat s’incrementin aquest 2022 un 25%, a fi d’ajudar a paliar els efectes socials i econòmics que ha tingut la pandèmia sobre moltes famílies, “que han vist compromesa la seva capacitat de fer front al cost d’aquestes activitats”.
En aquest sentit, Fundesplai assegura que “també caldrà tenir en compte en aquest apartat la possible participació de molts infants i joves ucraïnesos que han vingut a Catalunya buscant refugi de la guerra al seu país i que ja estan escolaritzats i previsiblement també participaran en activitats e lleure educatiu a l’estiu”.