“Hem superat dos intents de tancament més una pandèmia, i això ho haurem d’explicar als nostres nets. L’educació és l’arma més poderosa que tenim els pobres, i per això el que volem és que els nostres fills, quan acabin 4t d’ESO, vulguin seguir estudiant, quan jo tenia l’edat que té la meva filla la meva prioritat era treballar, però la seva ha de ser estudiar”. Qui parla és Sara Huertas, presidenta de l’AFA del nou institut-escola Maria Miret, i una persona especialment feliç aquest matí. Huertas va arribar del Perú a Espanya fa 22 anys, i en fa 17 que es va arrelar a L’Hospitalet.
Avui ha estat el primer dia d’escola d’aquest centre d’una línia situat al barri de la Torrassa, que és l’efecte del traspàs a la xarxa pública del concertat Acadèmia Cultura, un centre envellit de barri obrer, nascut en els anys del desarrollisme i dues vegades condemnat a la desaparició per pràcticament tothom excepte pels qui el vivien cada dia. I que ara reneix com a centre de màxima complexitat d’una línia. Els 320 alumnes que el curs passat anaven a Acadèmia Cultura són pràcticament els mateixos que aquest matí han entrat als mòduls prefabricats del carrer Mas, i també els seus docents, a excepció de la nova directora, Marga Zarcero, que ve d’una escola de la ciutat (Pau Casals) i a més és filla de la Torrassa.
El centre ha canviat de nom (provisionalment es diu Maria Miret, en honor a la primera solista que va tenir l’Orfeó hospitalenc) i d’ubicació, ja que ocupa els mòduls que ha deixat lliure, després d’11 anys, l’Escola Ernest Lluch, que també avui ha estrenat el seu nou edifici. Aquest matí famílies i mestres comentaven que, fins i tot estan en barracots, han millorat respecte del que tenien. Però les aules són més aviat justes pel nombre d’infants que han d’encabir (L’Hospitalet és la ciutat de les sobreràtios) i les de secundària (que no són mòduls, sinó que ocupen l’espai del darrera d’un centre regional) a més estan poc ventilades. El pati és 100% ciment. Encara s’hi veuen les marques d’un antic aparcament de cotxes.
La directora sap que té un gran repte per endavant. Celebra el fet de tenir unes famílies molt mobilitzades, fruit d’aquests dos anys de lluita, i té la missió de liderar la transformació metodològica d’un claustre poc habituat a treballar per projectes o àmbits. Segons explica, aquesta adaptació es farà paulatinament: “Mantindrem la forma de fer i l’anirem canviant a poc a poc”. Amb l’equip pràcticament no n’ha pogut ni parlar, reconeix, perquè dijous i divendres se’l van passar adequant les aules i retirant capses i altres objectes deixats pels antics inquilins. Avui és un dia de retrobada on el més important és començar bé: les tutores tenen activitats preparades i la idea de la directora és anar passant per totes les aules perquè els infants la vagin coneixent.
Un dels antics edificis d’Acadèmia Cultura encara acollirà durant aquest primer trimestre (si més no) als alumnes d’infantil, que no caben en la nova ubicació. Hi cabien en el cas de l’Ernest Lluch, perquè no tenia grups de secundària, i la part del centre regional que ara ocuparan aquests abans estava ocupada per infants de 3 a 5 anys. O sigui que els tres grups d’infantil del Maria Miret es troben a uns quants carrers del nou centre, i quan puguin seran traslladats (a un altre petit solar proper on Educació ha d’instal·lar-hi nous mòduls) seguiran estant una mica allunyats.
Tampoc hi ha cap calendari sobre l’edifici definitiu. En el trencaclosques de la zona nord de L’Hospitalet els solars són petits i escassos. I no sembla que s’estigui pensant en els antics immobles, propietat de la Diòcesi de Barcelona, que fins ara ocupava el centre concertat.
Pel matí, abans de l’entrada dels infants, l’alcaldessa, Núria Marín, i el regidor d’Educació, David Quirós, s’han passat per parlar amb infants i mestres. Marín va ser, de nena, alumna d’Acadèmia Cultura, i el seu suport als que es resistien al tancament (juntament amb el de CCOO) ha estat decisiu. El matí l’ha passat recorrent dos centres més (un dels quals, lògicament, l’Ernest Lluch), i al final, quan ha parlat amb la premsa, ha aprofitat per enviar un encàrrec al conseller: “Cal entomar les obres que aquesta ciutat necessita, començant per la remodelació integral de cinc escoles i instituts que tenim en el pla d’urgència educativa. Assolir els ratis que hi ha en altres ciutats només es pot fer construint, reformant i ampliant els centres educatius de la ciutat”.