S’ha trencat la unitat sindical en el món de l’educació? La resposta de la Intersindical-CSC és que no, que l’únic que hi ha ara mateix és una qüestió dels “diferents tempos” de cada força sindical. Ustec, el primer sindicat de l’educació pública de Catalunya, va anunciar que convocava vaga el passat 23 de desembre, una vaga que es farà els dies 25 i 26 de desembre, coincidint amb la que hi ha convocada en el sector de la sanitat. Avui ho ha fet la tercera força, la Intersindical-CSC. Queden les altres cinc per manifestar la seva postura, i es dona per descomptat que la convocatòria aconseguirà més adhesions, si bé no està tan clar que arribi a ser unitària.
En la roda de premsa que han ofert avui els representants de la Intersindical, el seu portaveu, Gerard Furest, representant de llengua del sindicat, ha explicat que la convocatòria es deu al fet que el Departament d’Educació no ha fet cap nova proposta per revertir les retallades que queden pendents durant el primer trimestre del curs, que és el que s’havia dit en l’acord que es va signar l’1 de setembre, quan tots els sindicats van acordar posposar les mobilitzacions d’inici de curs davant l’oferta de revertir l’hora lectiva i incorporar més de 3.500 docents més al sistema a partir del gener de 2023. La Intersindical entén que la convocatòria de mesa de negociació el pròxim 19 de gener indica una clara “voluntat dilatòria que ens allunya cada cop més d’un acord a curt termini”.
Mentrestant, la resta de sindicats estan pendents precisament de la proposta que els ha de fer arribar el Departament en relació als tres punts que ara mateix estan sobre la taula: els estadis (que el primer sexenni torni a ser de sis anys i no de nou); la reducció de dues hores lectives per als docents de més de 55 anys; i que el professorat tècnic d’FP s’equipari i integri en el cos de docents de secundària, que és una qüestió que la Lomloe deixa en mans de les comunitats autònomes (algunes ja han fet el pas). Queden altres reclamacions, però ara per ara aquestes son les prioritàries, i possiblement aquesta mateixa setmana el Departament faci arribar als sindicats una proposta ferma al respecte, que és el que alguns esperen per decidir si se sumen o no a les protestes. CCOO, la segona força a l’educació pública, ja ha dit que ho consultarà amb la seva afiliació un cop conegui les intencions de l’administració.
La Intersindical, per la seva banda, ha afegit una raó pròpia a la convocatòria, que no és de caire laboral sinó de política educativa. Segons Furest, hi ha una clara inacció del Departament davant la caiguda en l’ús del català com a llengua vehicular en l’ensenyament a Catalunya, una realitat que el mateix Departament va posar en evidència el novembre de 2021, quan va presentar el Pla de promoció de la llengua catalana als centres educatius, el la qual, afirmen des d’aquest sindicat, és a massa anys vista perquè sigui efectiu. “No hem obtingut cap resposta a les nostres propostes per abordar urgentment la situació de la llengua catalana a l’educació, més enllà de declaracions d’intencions que ens confirmen la manca de fermesa per afrontar l’emergència lingüística”, diu Furest.
Aquest sindicat critica específicament la inacció de la inspecció educativa, que és una de les eines que el conseller Cambray va dir que s’activarien en el pla de promoció del català. I recorda, en paraules de Furest, que “som l’únic sindicat amb una bústia de queixes lingüístiques”.