Estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han protestat aquest divendres contra la violència masclista a les aules després de destapar-se un nou cas d’assetjament sexual i laboral per part del professor Ángel Gallego Bartolomé de la Facultat de Filosofia i Lletres, que ha estat apartat del càrrec.
Les alumnes han marxat per la Facultat i el Rectorat amb pancartes en les quals es podien llegir missatges com ‘Prou encobriments a la UAB. Fora professors agressors’ o ‘Ángel Gallego agressor sexual i assetjador laboral’.
“És el segon cas destapat en només una setmana, i el cinquè en el que portem de curs que surt a la llum arreu del territori”, denuncia en un comunicat el sindicat d’estudiants SEPC UAB, que assegura que “el protocol per prevenir i actuar contra l’assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i la violència masclista”.
Considera que no hi ha protecció per a les víctimes, mentre l’agressor continua la seva vida quotidiana: “Ha calgut que sortís a la llum no només un, sinó dos casos d’assetjament sexual en una setmana per què rectorat i deganats donessin resposta a un problema que fa temps que existeix”.
Ara mateix, la Facultat de Lletres respon a l'assetjament sexual i laboral de Ángel Gallego.
No en quedarà ni un🔥 pic.twitter.com/cWJG6Ty6nf
— Col·lectiu de Doctorandes en Lluita (UAB) (@DocsLluita) March 17, 2023
Ángel Gallego exercia com a professor fins a aquest mateix divendres, quan ha estat suspès de sou i feina durant un any i dos mesos per una falta molt greu de prevalença de la condició d’empleat públic i per dues faltes greus d’abús d’autoritat. Era cap de doctorandes, càrrec que exercia en els últims cinc anys, i ha estat la denúncia d’una d’aquestes alumnes la que ha destapat el cas. El professor també era avaluador de les PAU, funció de la qual també ha estat apartat.
Creuen que les aules no són un espai segur
“La violència patriarcal capitalista és una violència estructural, donada per un sistema que perpetua uns rols de gènere i una divisió sexual del treball que es reflecteixen en l’educació. Això fa que les aules no siguin un espai segur per a ningú, donant peu a agressions sexuals i físiques, assetjament, abús de poder i manipulacions per part de professors cap a les seves alumnes”, remarca l’alumnat.
Per revertir aquesta situació, reclamen transformar “radicalment” l’educació, posant en el centre una educació feminista.
A més d’organitzar-se aquest dimecres i divendres, hi ha convocades noves mobilitzacions per a dimarts 21 que inclouen una concentració a l’entrada de la Facultat de lletres de la UAB per tal de mostrar el rebuig contra aquest nou cas d’agressions.
“L’Autònoma serà la tomba del masclisme”
Les xarxes s’han omplert de missatges de suport cap a les víctimes i d’oposició contundent a les violències masclistes demanant que no hi hagués encobriment ni impunitat. “L’Autònoma serà la tomba del masclisme”, indicava el SEPC al seu compte de Twitter, mentre que l’Assemblea de Lletres, que engloba estudiants de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, remarcava: “Davant les seves agressions, ens trobaran de cara. Avui ha sortit un nou cas d’agressió masclista a la nostra facultat i universitat. Ángel Gallego, agressor, se t’ha acabat la impunitat”.
👊🏽 Davant les agressions masclistes ens trobaran de cara. Les estudiants organitzades seguim lluitant per unes aules segures.
L'Autònoma serà la tomba del masclisme 🔥 pic.twitter.com/oiG7BfYfMA
— SEPC UAB (@SEPC_UAB) March 17, 2023
🟣 Estem fartes, volem universitats segures. Volem solucions reals i eficaces, no ens valen ni protocols insuficients ni reformes parcials.
🔥 Nosaltres ho tenim clar, davant la seva impunitat, organització i autodefensa feminista.
— Assemblea (Bio)Ciències (@AssBioCiencies) March 14, 2023