El sindicat Comissions Obreres ha portat als tribunals el decret de plantilles per considerar que la Generalitat incompleix els principis d’igualtat, mèrit i capacitat en la provisió de llocs de treball del personal docent dependents del Departament d’Educació.
En el judici, celebrat aquest 20 de març, una dotzena de testimonis han explicat que les direccions dels seus centres educatius els han discriminat per raons d’edat, gènere o malaltia, segons ha afirmat Marga Romartínez, responsable de pública no universitària de CCOO de Catalunya.
“A l’Administració Pública s’han de proveir els llocs de treball segons els principis constitucionals d’igualtat, mèrit i capacitat i en aquest decret no es respecten perquè es donen les places a dit”, ha indicat Romartínez. “Hi ha vacants que no ocupen funcionaris de carrera de forma definitiva, i hi ha gent que té oposicions des de fa deu anys i no té plaça definitiva”, afegeix.
La dirigent sindical indica que es donen casos en què “les direccions decideixen treure la continuïtat d’una persona sense justificar. No argumenten perquè hi ha continuïtat o no, i això acaba generant discriminació amb dones embarassades o que tenen criatures petites, amb persones que tenen malalties cròniques perquè agafen sovint la baixa o amb persones d’edat avançada”.
En aquest sentit, Romartínez argumenta que hi ha denúncies relacionades amb persones que treballen des de fa més de 20 anys en la docència i que han estat discriminades per tenir més càrregues familiars, com tenir els pares grans i malalts, el que ocasiona més visites mèdiques i més temps per les cures.
Segons Romatínez, el jutjat pot trigar encara dos mesos a dictar sentència. Si és favorable per a CCOO, hauria de canviar-se la normativa actual i les direccions no podrien triar el personal del centre. Si és desfavorable per al sindicat, apel·larien al Tribunal Suprem.
El 80% de les places són proposades per la direcció
CCOO va impugnar el decret de plantilles el 2021, quan va presentar un contenciós-administratiu contra el sistema de provisió de llocs de treball amb la finalitat de posar fi a les arbitrarietats en les adjudicacions de plaça i ja ha recollit prop de 5.000 signatures de suport.
Segons dades del sindicat, el 80% de les places estan blindades a proposta de la direcció i només el 20% queden per elecció. “Això significa que el personal interí que no ha estat confirmat, i que hauria d’ocupar una nova vacant, molt possiblement no l’aconseguirà. Per molt baix que sigui el seu número, és molt possible que no tingui l’estabilitat d’una plaça durant tot el curs vinent, i torni a fer substitucions, si es dona el cas”, assegura l’estudi.
Per això, demana “acabar amb les discriminacions pel sol fet d’estar de baixa, embarassada, tenir criatures petites, una edat avançada, patir malalties cròniques o mostrar-se com una persona crítica”.
Campanya a favor de la democràcia als centres
La Federació d’Educació de CCOO Catalunya va iniciar la campanya ‘#Democràcia als centres #AdministracionsTransparents’ el curs 2021-2022 per tal de denunciar que el Decret d’autonomia de centres, el Decret de direccions i el Decret de provisions aprovats entre els anys 2010 i 2014, així com les següents resolucions derivades d’aquests “estan provocant abusos, discriminacions i una absoluta arbitrarietat en l’adjudicació i provisió dels llocs de treball dels centres educatius públics de Catalunya”.
Censura que, des de fa més d’una dècada, els canvis normatius del Departament d’Educació han implantat un sistema de provisió de llocs de treball “arbitrari” que ha generat moltes situacions de “discriminació”. Segons consta en l’informe ‘Adjudicacions docents transparents’, “les direccions dels centres no han de justificar les seves decisions mitjançant cap mecanisme i poden decidir sota un criteri inevitablement subjectiu les continuïtats o no de quasi tot el professorat (només els funcionaris amb plaça definitiva al centre tenen la seva continuïtat garantida)”.