Fundesplai posa en marxa aquest mes de febrer una sèrie de programes d’inclusió sociolaboral per a persones no ocupades en què tan important és la formació i trobar feina com el suport emocional i l’acompanyament individual.
‘Encoratja’t’ és una d’aquestes iniciatives i està destinat a dones de 16 a 29 anys en situació de vulnerabilitat social i inscrites al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), així com a persones LGTBIAQ+ d’entre 18 i 29 anys. Es tracta de la primera vegada que l’organització té un projecte concret per a aquest col·lectiu. “És la part més novedosa. Ja fa tres anys que desenvolupem el projecte ‘Encoratja’t’, però ara hem introduït específicament les persones LGTBIAQ+”, indica Jordi Álvarez, responsable d’Acció Social i Educativa de Fundesplai.
El projecte fa formació de monitoratge de lleure, i a la línia de dones també ofereix l’itinerari d’auxiliar de cuina, en el qual les participants poden accedir a partir dels 16 anys.
Diversitat funcional
D’altra banda, hi ha el programa ‘Inclusió Jove’ destinat a persones amb diversitat funcional intel·lectual que vulguin formar-se com a auxiliar de monitoratge de lleure i que ja fa quatre anys que es du a terme. “Hem consolidat un projecte des d’una línia diferent per a aquestes persones, que poden ser ajudants de monitor en una empresa ordinària per a menjadors escolars”, assenyala Álvarez.
Les formacions dels dos projectes finalitzen el mes de desembre i es caracteritzen per acompanyar les persones participants en el seu desenvolupament personal a través d’orientació laboral, acompanyament emocional, formació i pràctiques d’empresa i visites a l’entorn productiu. Tots dos s’emmarquen en els projectes Singulars del Pla Nacional d’Implementació de la Garantia Juvenil de la Generalitat.
La seu de Fundesplai, on es fan majoritàriament les formacions, disposa d’un espai per acollir infants de 0 a 3 anys per a les participants d’’Encoratja’t’ amb l’objectiu d’afavorir la conciliació familiar.
Inclusió social
Existeixen altres programes, com Espora, que també es posa de nou en marxa en aquestes dates i que està adreçat a persones joves racialitzades en situació regular o bé sense regularitzar la situació administrativa. “Sense documentació, no poden formar-se i no tenen tantes oportunitats d’accedir al mercat laboral”, remarca.
Els projectes tenen en compte les capacitats i potencialitats detectades per garantir processos d’inclusió social. Estan molt relacionats amb entitats del tercer sector i amb temàtiques vinculades a la perspectiva de gènere, la qualificació laboral i els hàbits socials.
En aquest sentit, si bé cada projecte i cada procés té el seu propi calendari, tenen en comú que “es treballa la inclusió laboral, però sobretot la inclusió social: l’arrelament, les habilitats, la pertinença a la comunitat… Poder accedir a una feina és important, però hi ha qui vol fer un retorn als estudis o que volen accedir a una formació amb més titulació. Cada persona que participa té un itinerari personalitzat, amb objectius específics i seguiment personal. Es persegueix formar part de la xarxa laboral, però posem molta força a treballar amb col·lectius amb vulnerabilitat. L’important són les persones”.
Empoderament femení
Algunes d’aquestes persones són dones joves que arrosseguen episodis de violència i tenen fills o filles al seu càrrec, per la qual cosa l’empoderament femení i el benestar emocional són tan importants com la formació laboral. Per això, Fundesplai se centra en l’acompanyament personal i la potencialitat de les habilitats socials, i disposa d’un equip de psicòlogues en aquest procés.
“El benestar emocional és un dels grans reptes. D’alguna manera, tot està relacionat i, segons les situacions de la teva vida o els processos pels quals estiguis passant, faran molt difícil que puguis sostenir una feina”, remarca Álvarez.
Els projectes socioeducatius posats en marxa entre febrer i març inclouen entre 350 i 400 joves, dels quals prop de 90 corresponen a ‘Encoratja’t’, ‘Inclusió Jove’ i ‘Espora’.