En un moment en què el debat migratori està a l’agenda política de manera intensa, les estimacions del primer trimestre de l’Enquesta de Població Activa (EPA) constaten com la població nouvinguda pateix unes taxes d’atur més severes que la població amb nacionalitat espanyola, en paral·lel al fet que és una força de treball essencial al camp, i d’allò més important a la llar i l’hostaleria. Durant el primer trimestre del 2024, la taxa d’ocupació entre la població estrangera de 16 a 64 anys va caure un 2,2% i és ara del 66,8%, mentre que la dels treballadors amb nacionalitat espanyola només va caure 0,3 punts, essent del 72,4%. D’aquesta manera, la diferència s’amplia i ja és de 5,6 punts.
La població estrangera activa present a Catalunya representa el 21,1% del total (883.700 ciutadans). Malgrat això, hi ha sectors d’activitat on la presència d’afiliacions estrangeres és totalment desproporcionada, com l’agrari (68,7%) i la llar (50,7%), mentre que a l’hostaleria també hi ha una concentració notable (35,6%). Així doncs, mentre que el sector primari català se sustenta sobre la força de treball de població nouvinguda, la majoria de les tasques relacionades amb la cura de la llar també són dutes a terme majoritàriament per aquest col·lectiu.
Paral·lelament, el sector agroalimentari és el tercer sector econòmic exportador de Catalunya, fins al punt que 1 de cada 6 euros exportats provenen d’aquest sector (15,22%). El 2023, Catalunya va superar per primera vegada els 15.000 milions d’euros en les seves exportacions agroalimentàries (15.327,60 M€), augmentant un 3,22% en valor en comparació amb les dades de 2022.
Sectors d’activitat amb major presència d’afiliacions estrangeres | Font: Observatori del Treball i Model Productiu a partir de dades de la TGSS
“La caiguda en la taxa d’activitat entre la població estrangera es deu principalment al descens entre les dones (-4,2 punts), ja que entre els homes ha augmentat (+1,3 punts), incrementant la ja de per si considerable diferència de gènere en la població estrangera”, analitza l’Observatori del Treball i Model Productiu (PDF) del Departament d’Empresa i Treball.
“El col·lectiu amb més risc d’abandonament a Grau Mitjà per gènere i nacionalitat és el dels estrangers, que se situen a 16,1 punts percentuals de la titulació total (49,3%)”, assegurava l’any passat la responsable del Centre de Coneixement i Innovació de CaixaBank Dualiza Mónica Moso. Les dades de l’Observatori ressalten com la població estrangera compta amb un nivell formatiu inferior al de la població nacional, destacant el fet que només un 1% compta amb un certificat superior d’FP, xifra que entre la població espanyola és del 9%.
Nivell formatiu assolit per la població a Catalunya | Font: Observatori del Treball i Model Productiu a partir de dades del SOC i del SEPE
Per nacionalitats, la població estrangera més populosa present a Catalunya és la marroquina (12,8%), seguida per la italiana (8,7%, considerant que la legislació italiana permet adquirir la nacionalitat a tothom qui pugui demostrar que tenia avantpassats italians, fet que és especialment notable a l’Argentina), la romanesa (7,5%), la pakistanesa (5,4%), la colombiana (3,6%) i la xinesa (2,7%).
L’Observatori també constata (PDF) l’existència d’una “important heterogeneïtat sectorial per regió de procedència”: una predominança dels serveis en els treballadors procedents d’Àsia i un pes més alt de l’agricultura entre els africans. I en base a les dades d’afiliació a la Seguretat Social, també aprecia com el grup d’ocupació prevalent en els nascuts a Espanya són les feines d’alta qualificació (43,5%), especialment els professionals científics i intel·lectuals (23,5%). En canvi, en la població ocupada nouvinguda sobresurt enormement la baixa qualificació, amb més de la meitat (56,6%) de l’ocupació.
Baixa qualitat de l’ocupació juvenil
Paral·lelament, l’Observatori també posa el focus en l’ocupació de la població juvenil (PDF) -de 16 a 29 anys-, que es manté estable en relació amb el trimestre precedent, en el 51%. En volum, els contractes fixos discontinus tornen a marcar un rècord entre el jovent en el primer trimestre, en signar-se 23.807 contractes i representar el 23,5% de la contractació indefinida.
El 42,7% dels contractes signats amb lloc de treball durant el primer trimestre van ser amb joves, (244.035 contractes). D’aquests, el 58,5% van ser temporals, percentatge que s’eleva dos punts respecte de 2023.
La població juvenil a Catalunya és d’1.268.200 persones, d’acord amb les estimacions de l’EPA, fet que representa el 18,7% de la població catalana de 16 i més anys. Pel que fa al jovent que participa en el món laboral es xifra en 772.100 persones; el 18,5% de la població activa total.
L’entrada Cau l’ocupació de la població estrangera, es disparen els fixos discontinus entre els joves ha aparegut primer a El Diari de l’FP.