Des que el passat 13 de novembre al Diari de l’Educació vam publicar el manifest Per un debat educatiu responsable i respectuós, ja són més de 600 les adhesions a aquesta crida a favor d’un debat plural en què les discrepàncies, lògiques en una comunitat tan variada amb tantes veus vàlides, tinguin lloc des de l’esperit crític i les aportacions educades.
Com explica el manifest, la comunitat educativa catalana la formen centenars de milers d’alumnes, famílies, docents i altres professionals de l’educació. No hi ha cap veu única que pugui representar el sentit d’aquesta comunitat.
Diversos mitjans s’han fet ressò d’aquesta iniciativa, com La Vanguardia: “La comunitat educativa catalana diu prou al ‘trumpisme’ educatiu en les xarxes”. En aquest article ressalta que, davant els missatges destructius sobre educació que desprestigien la professió i fa créixer la desesperança, referents de la docència, la pedagogia, la premsa i altres sectors es manifesten contra la simplificació d’un debat de gran complexitat.
“Admeten la legitimitat de les crítiques sobre les carències del sistema educatiu però rebutgen que aquestes es facin des de “l’insult, el menyspreu o la propagació de llegendes urbanes””, destaca l’article.
També l’Agència EFE s’ha referit al document, tal com s’ha publicat en alguns mitjans, tot fent una crida a la serenitat o la necessitat de fer anàlisis rigoroses. Afegeixen que entre els firmants hi ha el suport inicial de 40 personalitats del sector, com els docents i escriptors Jaume Cela i Jaume Funes, la presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, Mar Hurtado; el degà del Col·legi de Doctors i Llicenciats, Àlex Rocas, o tres expresidents de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, Ricard Aymerich, Jaume Aguilar i Pilar Gargallo.
Un debat necessari
Durant aquests dies, els comentaris a les xarxes han estat nombrosos, des del suport de centenars de persones i entitats, fins a veus disconformes, fet que demostra l’interès en el debat i la importància d’un sector clau, com és l’educació, dins i forma de l’aula.
El manifest continua obert a noves adhesions. El pots llegir aquí en la seva totalitat. També pots consultar aquí els motius pels quals des de la Fundació Periodisme Plural, entitat sense ànim de lucre que edita El Diari de l’Educació, fem una crida a la defensa dels valors amb què vam néixer: “Necessitem recuperar la serenitat, l’escolta i el respecte mutu a l’hora d’abordar el diàleg sobre els múltiples reptes que té avui l’educació a Catalunya”.