La federació d’educació de CCOO de Catalunya estem immersos en un procés de reflexió, debat i renovació per fer front a les noves realitats del treball, els canvis al món educatiu, les creixents desigualtats, la qüestió demogràfica, l’esgotament de la globalització i el canvi climàtic, la digitalització, etc. El present del segle XXI, en definitiva, està al mig d’un procés que alterarà la fisonomia de la societat les pròximes dècades. La garantia que aquesta transformació no acabi produint noves desigualtats o, fins i tot, revifi antics monstres reaccionaris, sinó que ens apropi a un món millor, passa per un govern que articuli la participació activa dels actors polítics, socials i populars. És un punt de consens entre els que aspirem a una societat més justa, solidària i equitativa, que aquest canvi social requereix més democràcia.
El món educatiu ha de ser un actor clau d’aquesta transformació social. No és casual que el lema del 14è congrés de la nostra federació sigui “Guanyem drets, eduquem en democràcia”. El món educatiu és un espai on es veuen reflectits els canvis socials, tecnològics, poblacionals i ideològics, fins i tot la funció social i l’exercici de l’educació s’estan veient reconfigurats per aquests canvis històrics. Aquesta realitat fa més necessari que mai que el món educatiu sigui un espai democràtic on s’interpel·li i hi participi tota la comunitat educativa, des dels docents i totes les persones professionals que eduquen (suport educatiu, lleure, etc.) a l’alumnat i les famílies. És la incorporació de mirades i esforços, en el diagnòstic i en la presa de decisions, el que assegura millors respostes en clau educativa i social als impactes potencialment nocius que poden produir les realitats emergents. En aquest sentit, la reforma “educativa” de Wert va ser un pas enrere democràtic per la seva implementació d’una lògica empresarial en la gestió dels centres, una lògica que la LOE i la LOMLOE no van acabar de corregir i que, a Catalunya, al contrari, es va aprofundir amb els decrets de plantilles, de direcció i autonomia de centres.
El món educatiu és un espai on es veuen reflectits els canvis socials, tecnològics, poblacionals i ideològics
En el nostre congrés estem produint un pla d’acció amb caràcter estratègic que empenyi en la direcció de recuperar la democràcia als centres educatius. Calen claustres i consells escolars més representatius del conjunt de la comunitat educativa i amb més capacitat de decisió, l’accés a la direcció ha de tornar a establir-se per sufragi democràtic, és necessari que les direccions dels centres treballin per l’educació descarregant-se de funcions administratives, cal que els centres cooperin, etc. Igualment, perquè hi hagi més democràcia necessitem com a mínim el 6% del PIB de Catalunya per a l’educació, és a dir, més recursos per la inclusiva, la no segregació, millors condicions laborals i menys malestar per al conjunt dels professionals, etc. CCOO sempre hem tingut el sentit col·lectiu de les lluites i som conscients que sempre hem de sumar forces entre tots i totes per sortir-nos-en.
Calen claustres i consells escolars més representatius del conjunt de la comunitat educativa i amb més capacitat de decisió
Ara la nostra federació estem de congrés i, com cada quatre anys, hem activat la intel·ligència col·lectiva obrint i coordinant la participació de tots els sectors educatius i àmbits territorials en un debat que posa al centre l’educació com a eina per a l’assoliment d’una societat més justa, solidària i democràtica. Com a coordinador de les ponències del nostre congrés m’he trobat que una reflexió recurrent als diferents grups de ponències és que només una escola democràtica pot educar en democràcia i alhora contribuir a enfortir la democràcia. La democràcia és bona per l’educació i l’educació en democràcia ho és per a la societat perquè crea pensament crític, valors solidaris i coeducadors, visions i pràctiques holístiques amb responsabilitat social tot potenciant la inclusió, la cohesió i l’ascensió social, factors tots ells claus per conduir les transformacions del segle XXI cap a un món millor.
Guanyem drets, eduquem en democràcia!