La consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, ha afirmat aquest dimarts que les assignatures de literatura catalana i literatura castellana continuaran sent modals a segon de batxillerat, just un dia després que es fes públic que el Ministeri d’Educació havia emès un requeriment perquè les literatures en aquest curs fossin optatives.
Niubó ha remarcat que “el Govern té una línia vermella, que és la literatura”. La consellera ha dit que el document fet públic no és definitiu i que “no s’ha pres cap decisió”. “Estem en converses amb el ministeri i veiem bona receptivitat pel que fa a entendre i a respectar sobretot la singularitat cultural i lingüística de Catalunya”, ha asssegurat.
La titular d’Educació ha fet aquestes declaracions després que el Departament informés dilluns que el curs 2025/26 s’introduirien modificacions el currículum de batxillerat per donar resposta a les directrius del Ministeri. L’adaptació, ha assegurat, no afecta l’alumnat que s’ha de presentar a les proves pau els cursos 24-25 i 25-26, ja que els canvis seran efectius per al curs vinen a partir de 1r de Batxillerat.
Document a valorar
“És important destacar que aquesta proposta de modificació que s’exposa a continuació anirà a exposició pública, on el Departament d’Educació i FP estudiarà les aportacions que es puguin dur a terme”, afirmava dilluns la Conselleria en un comunicat.
Els canvis a tractar són que a primer de batxillerat les matèries de Biologia i Geologia s’unifiquin, juntament amb Ciències Ambientals. El mateix passarà amb Física i Química. “Aquesta redistribució no suposarà cap pèrdua d’hores lectives, perquè el Departament ha dissenyat uns itineraris per combinar matèries de modalitat i optatives. Amb l’objectiu d’afectar el mínim la tasca d’orientació a l’alumnat, també s’han creat cinc itineraris enfocats als diferents estudis superiors que interessin a cada alumne”, indicava el document del Departament.
A la modalitat d’Humanitats i ciències socials, assenyalava que “es continuarà oferint la matèria de Literatura Catalana i Literatura Castellana però a la franja d’optatives. Es compensarà el canvi de modalitat reforçant les matèries optatives”.
D’altra banda, el nom de la matèria Llengua i cultura gregues passa a ser Grec; el nom de la matèria Llengua i cultura llatines passa a ser Llatí; i el nom de la matèria Funcionament de l’empresa i disseny de models de negoci passa a ser Empresa i disseny de models de negoci.
A la modalitat d’Humanitats i ciències socials ja no es podrà cursar les Matemàtiques de l’itinerari científic, només les Matemàtiques aplicades a les ciències socials.
Possibles escenaris
En les declaracions de dimarts, Niubó no ha confirmat que es fusionin les assignatures de física i química, ni les de biologia i geologia i ciències ambientals, i ha afirmat que estan “treballant per arribar a una proposta consensuada que tingui el mínim impacte al nostre sistema educatiu i preservi les hores de totes les matèries”.
D’altra banda, ha dit que està previst que es mantingui el treball de recerca, però reduint el seu pes. Una de les propostes és que passi de ser el 10% de la nota de batxillerat a comptar com una assignatura més.
També ha insistit que la Conselleria vol evitar possibles “prejudicis” per a l’alumnat, davant la possibilitat que hagin d’anar a un altre lloc d’Espanya i no se li pugui convalidar l’assignatura de literatura catalana. La iniciativa del Ministeri buscaria homogeneïtzar els currículums de l’alumnat de batxillerat perquè puguin fer la selectivitat a qualsevol comunitat.