Tomando Conciencia Schools és un programa de la Fundació Tomando Conciencia Schools, amb el suport de la Fundació Jesús Serra i la Generalitat de Catalunya, que té l’objectiu de millorar els hàbits de vida saludables de nens i nenes. La seva missió és millorar l’alimentació, el coneixement del cos, la gestió de les emocions, la promoció de l’esport, així com fomentar la inclusió social i els hàbits sostenibles.
22 escoles es mobilitzen per millorar el hàbits de vida dels seus alumnes de la mà de Tomando Conciencia Schools, que treballa en xarxa amb centres educatius de Barcelona a través de ‘La Liga Saludable’ amb l’objectiu de millorar els hàbits de vida dels nens i nenes i conscienciar-los sobre la sostenibilitat a través d’un programa educatiu transmedia. Ho fa a partir de 12 lliçons multimèdia online que cobreixen un trimestre escolar i que són clars, propers i entretinguts. Va començar el mes de gener i ha acabat aquesta setmana, i s’implementa dins del currículum escolar. A cada edició, més de mil nens i nenes participen a La Liga Saludable amb la il·lusió de trobar-se al Repte Final.
La Liga Saludable s’articula a través de 12 lliçons setmanals que segueixen la mateixa estructura i es poden treballar en línia a la classe. Cada una d’aquestes lliçons consten de 1 video dinàmic, 1 conte il·lustrat, 1 breu qüestionari i, finalment 1 espai en blanc on l’alumne escriu la seva pròpia reflexió sobre el que ha après. A més de les 12 lliçons, hi ha 4 reptes per fer en família. Després d’acabar cada lliçó es puntuen els coneixements dels alumnes, que poden anar pujant posicions al seu rànquing particular i començar com Aprenents i acabar com a Healthy Pros.
A través d’aquests jocs es pot treballar amb els alumnes qüestions claus com l’alimentació, l’activitat física, la gestió de les emocions, la inclusió social, la sostenibilitat i l’autoconeixement del cos.
Les activitats de La Liga Saludable
Els vídeos que s’han de veure a cada lliçó estan protagonitzats per els ambaixadors de la Fundació, persones que es dediquen a l’esport, la cuina, la comunicació, etc.
Per la seva banda, els contes estan protagonitzats per Àlex, Sam i Noa. Aquests nens són alegres, curiosos i sempre estan disposats a aprendre coses noves i a compartir-ho. Per exemple, Àlex descobrirà que vol tenir energia, ha de descansar més; Sam s’adonarà que els prejudicis no serveixen de res, i Noa recordarà que rentar-se les dents és molt important.
Després de cada lliçó hi ha un qüestionari de 3 preguntes senzilles. Si els alumnes les encerten, sumen punts individualment i així ajuden a pujar la puntuació de la classe. Després han de redactar una reflexió de mínim 200 caràcters per augmentar la puntuació. I si la classe aconsegueix la puntuació mínima podrà participar a…
El repte final: La Lliga acaba amb un esdeveniment esportiu, anomenat Repte final, que és una gimcana d’a prop de 2 hores. Aquest repte es va celebrar aquest 27 d’abril al Centre Esportiu Municipal Mar Bella, dins de l’horari escolar. L’esdeveniment és organitzat i subvencionat per Tomando Conciencia i l’Ajuntament de Barcelona.
Enguany hi han participat 704 alumnes de 21 classes d’escoles de Barcelona, L’Hospitalet i Premià de Dalt, un èxit donades les complicacions que ha generat la pandèmia.
Entre ells, 100 nens i nenes que ho han fet a través d’una prova pilot del programa amb l’Hospital de Sant Joan de Deu, en el marc d’un programa integral de promoció d’hàbits saludables (Families4Health) dirigit a famílies en risc d’exclusió social de L’Hospitalet de Llobregat. L’objectiu és educar i guiar aquestes famílies per a la pràctica d’estils de vida saludables, aportant les eines adequades per l’autocura de la salut. Els nens que han participat han estat alumnes de 5è i 6è de primària de l’escola Pau Vila de L’Hospitalet.
A més, aquest repte final compta amb ambaixadors que resulten atractius per als alumnes, com Diego López, porter del RCD Espanyol; Quico Tur, tenista quatre vegades paralímpic; Zouhair Zammouri, fundador de Superacció; Ada Parellada, activista gastronòmica propietària del Semproniana; els periodistes Laia Servera i Jordi Gil o el presentador de televisió i científic Dani Jiménez.
Tomando Conciencia Schools va més enllà de les escoles i difon hàbits saludables al màxim de persones, per això la campanya té ressò a diferents canals de difusió de Renfe i Fundació Transports Metropolitans de Barcelona.
Seguint el programa pedagògic de les escoles, cada mes emet un vídeo a les pantalles dels trens de rodalies i MouTV i publica continguts a Magazine i a les xarxes socials de la fundació amb entrevistes a experts que aprofundeixen en el tema que es tracta.
A més, un acord amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya permetrà que els continguts del projecte es difonguin a determinats punts del territori català que concentren un gran nombre de famílies vulnerables amb problemes vinculats a l’alimentació. La web de la Fundació, juntament amb els vídeos del programa, es difondran a través d’ONG com ara Caritas, Creu Roja, Banc dels Aliments, així com a Centres d’Atenció Primària i centres educatius, entre altres.