La consellera d’Educació, Anna Simó, i el diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Joan Galiano, s’han reunit aquesta setmana amb l’objectiu de buscar noves estratègies entre les dues administracions per afrontar reptes comuns.
Galiano va presentar les principals línies estratègiques de l’àrea centrades en reforçar el paper i el lideratge municipal en matèria d’educació. Així, des de la Diputació es plantegen accions per acompanyar els ajuntaments en temes com la reducció de l’abandonament escolar prematur, la lluita contra la segregació escolar, l’avenç en l’educació a temps complet, incloent-hi temps i espais educatius fora escola i també iniciatives que permetin fer efectiva l’educació inclusiva.
Durant la trobada, que va tenir lloc dimarts, es van abordar la col·laboració institucional sobre el transport escolar no obligatori com a element que contribueix a facilitar la continuïtat al sistema educatiu postobligatori.
Coordinació
Els representants de la Generalitat i la Diputació van tractar també sobre les necessitats existents a l’etapa 0-3 en matèria d’inclusió i la definició de les mesures essencials; la participació formal de la Diputació en espais de coordinació amb agents educatius com per exemple, en la definició de la política d’educació a temps complet de Catalunya; la complementarietat en les accions adreçades als ens locals d’orientació i acompanyament i de millora del benestar emocional per a l’aprenentatge; i la col·laboració en disposar de dades per a l’anàlisi de la planificació educativa des de la realitat local.
Aquesta ha estat una primera trobada, a partir de la qual s’encetaran els espais de col·laboració tècnica que tindran estabilitat per anar avançant en els temes tractats i consolidar aquest espai de coordinació entre el Departament d’Educació i la Diputació de Barcelona.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible número 4 “Educació de qualitat”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.