“Reconèixer les llengües locals fa possible que més persones puguin fer sentir la seva veu i formar part activa del destí col·lectiu”, ha dit Irina Bokova, directora general de la UNESCO, aquest divendres amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Mare. L’entitat xifra en 7.000 les llengües parlades al planeta.
Els actes organitzats enguany per la UNESCO s’han centrat en l’àmbit científic. En aquest sentit Bokova ha assegurat que “excloure llengües implica excloure els seus parlants del dret humà fonamental al coneixement científic”. La directora general assegura que “a l’actual aldea global” la norma és fer servir com a mínim tres llengües, una local, una de comunicació més àmplia i una de comunicació internacional, per comunicar-se tant a nivell local com global.
Per la seva banda, Ban Ki-moon, secretari general de l’ONU, ha cridat a “unir esforços per promoure la diversitat lingüística i el multilingüisme com un element clau en els nostres esforços per construir un món millor i una vida digna per a tothom”. Ban Ki-moon ha assegurat que aquesta diversitat pot fomentar el diàleg, l’enteniment mutu, la innovació i la creativitat, que per la seva banda ajuden a construir societats més justes i inclusives.
1 comentari
Nomès amb UNA llengua auxiliar que ens connecte, aquest missatge pren forma, de lo contrari, les llengües no uneixen sinó tot el contrari…. o ara una persona pot parlar les 520 llengües de Nigèria o les 62 llengües de Mèxic o les 5 llengües d’Espanya?
L’esperanto, per exemple, funciona molt bé com a llengua auxiliar al ser regular i molt més fàcil que qualsevol llengua nacional (a banda de que es fa servir avui en dia per molta gent de totes les nacions en àmbits com la ciència, la literatura o els mitjans de comunicació: xina radio international, habana kubo, radio vaticana, i moltes més).
I tenim exemples, ja no que el tenim present a totes les distros de GNU/Linux o BSD, o LibreOffice o més… sinó que hi han molts canals de youtubers esperantistes, tenim google o facebook (per exemple) en aquesta llengua internacional i tenim més de 200.000 alumnes a Duolingo.
O una altra dada indicadora de la salut d’aquesta llengua auxliar que es parla, però de la que no s’en parla, és que és la llengua 32 de les més de 240 llengües de la Wikipèdia (font: https://meta.wikimedia.org/wiki/List_of_Wikipedias)
UNESCO ha reivindicat vàries vegades l’esperanto com a llengua internacional, per cert.