El Govern de Finlàndia ha recomanat a famílies i escoles que garanteixin almenys tres hores d’activitat física al dia als infants de vuit anys o menys. La ministra d’Educació i Cultura, Sanni Grahn-Laasonen, ha argumentat que l’exercici “afavoreix els aprenentatges” i és necessari pel benestar i la “felicitat” dels infants. “Quan fan exercici junts, desenvolupen habilitats d’interacció social, i això també és saludable”, afirma la ministra.
El país escandinau no només és capdavanter en educació, sinó també en salut infantil, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que precisament aconsella que entre els 5 i els 17 anys s’hauria de fer almenys una hora d’exercici físic al dia. Les recomanacions finlandeses no només se centren en les hores d’activitat, sinó en les que els nens i nenes s’estan quiets. En aquest sentit, s’encoratja les famílies a no deixar que els seus fills siguin sedentaris durant més d’una hora seguida.
Aquestes orientacions coincideixen amb l’inici d’un curs especial a Finlàndia: aquest 2016-2017 estrenen un nou currículum fruit d’un procés de renovació que ha durat quatre anys.
En una entrevista amb la BBC, Anneli Rautiainen, responsable d’educació obligatòria al Finnish National Board of Education, exposa que a les escoles ja dediquen dues o tres hores a la setmana a l’educació física, però afegeix que amb els canvis curriculars s’afavorirà més l’activitat fora de l’aula. També explica que hi haurà classes sense cadires i pupitres. “Alguns aprenen molt bé asseguts i escoltant, a d’altres els va millor moure’s per l’aula i parlar amb els seus companys”, conclou Rautiainen.