El teatre és un gran recurs per treballar aspectes emocionals, socials i inclús personals, especialment amb els joves. La mostra DESLIMITA‘M n’és un molt bon exemple i per això cal continuar apostant per projectes que realment arribin a totes aquelles persones que vulguin descobrir el poder transformador del teatre.
Orígens del projecte
L’any 2006 la Fundació La Roda d’Accions Culturals i del Lleure, que des del 1977 aposta per la cultura com eina educativa en l’àmbit infantil i juvenil i de cohesió social, i l’Associació ImpactaT, precursora del Teatre de L’Oprimit i del Teatre Social a tot Espanya, van veure la necessitat de proposar eines i recursos a través del teatre perquè els joves poguessin fer front a una sèrie de problemàtiques i conflictes que surten en aquesta etapa de les seves vides, així van crear el projecte Actuem! Una proposta de Teatre Social per Joves dirigida a nois i noies d’entre 12 i 21 anys que formen part d’alguna entitat associada de La Roda, espai de lleure, casal, etc. de tot Catalunya. Cada any hi participen al voltant de 150 joves d’arreu de Catalunya.
El projecte Actuem!, planteja una intervenció socioeducativa de tipus preventiu i de suport destinada als joves a partir del teatre social, utilitzat com una eina conductora i basant-se en la metodologia del Teatre de l’Oprimit d’Augusto Boal.
Al llarg de tot un curs, d’octubre a abril, els nois i noies que s’apunten a aquest projecte formen un grup de teatre d’unes 15 persones. Durant 30 sessions treballen amb una parella d’educadors i un actor professional.
Amb el projecte Actuem!, els joves que hi participen tenen un apropament al teatre únic, a través del qual poden expressar-se, compartir i conèixer altres mons. El teatre s’utilitza com a mirall de la realitat i com mitjà per a la reflexió i transformació social.
Com molt bé expliquen des de l’Associació ImpactaT “incidim en la part més social del teatre, fent servir l’escenari per remoure les consciències i fer ressò dels problemes i els conflictes a peu de carrer”. De fet, tal com comenta Anna Corbella, directora de la Fundació La Roda: “Fins i tot, a vegades, hi ha casos de joves que es deriven dels serveis socials, ja que aquest projecte és una gran eina per treballar i solucionar conflictes al barri.
Veure i viure de prop el teatre
A través del projecte Actuem!, els nois i noies que hi participen també tenen l’oportunitat de conèixer millor el món del teatre i de veure’l i viure’l de prop gràcies als seus col·laboradors. El projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació «la Caixa». Col·labora la Fundació SGAE, el Teatre Nacional de Catalunya i el Centre Artesà Tradicionàrius.
Una de les activitats és poder veure un assaig obert al Teatre Nacional de Catalunya. I també, gràcies a la col·laboració de la Fundació l’SGAE que cedeix les seves instal·lacions, al mes de març es duu a terme una activitat de teatre-fòrum a on es troben tots els grups. Sota el nom «I tu, qui ets?» aquesta està representada pels educadors i educadores i on els alumnes del projecte participen fent d’espectadors participatius, és a dir fan d’actors alhora que fan de públic d’aquest teatre-fòrum. Se’ls convida a actuar davant els altres i expressar les seves opinions provant-les a l’escenari.
Durant dos dies es treballa i es reflexiona conjuntament sobre alguna de les problemàtiques més presents avui en dia entre els joves així com en la nostra societat. I a la vegada, els joves poden entendre les dinàmiques utilitzades a les classes realitzades fins ara.
Finalment, durant aquesta activitat a la Fundació SGAE, també es treballa la importància del registre intel·lectual d’obres, el valor de la creació d’obres i l’esforç que hi ha darrere d’aquestes, és important per fer sostenible els projectes teatrals i promocionar la cultura de manera responsable.
Aquestes activitats ajuden molt a fer cohesió de grup. A relacionar-se en un altre context, a crear confiança, i a què els grups tinguin contacte els uns amb els altres.
Molt més que un espai de trobada
Al cap de dos anys d’engegar el projecte Actuem!, es va veure necessari trobar un espai a on reunir-se i fer la mostra de final de curs a on tots els grups de joves poguessin actuar els uns pels altres, i així va néixer DESLIMITA‘M.
Aquí cada grup de teatre representa la peça que ha creat durant el curs. Com sempre el treball és el resultat de les experiències compartides a les classes (30 sessions). Les peces tenen una durada d’entre 10 i 20 minuts.
Els joves mostren una vegada més quines són les seves preocupacions, les seves pors o els seus dubtes utilitzant els recursos i les eines que els hi dona el llenguatge teatral, al mateix temps que ho poden compartir amb els altres grups, familiars, amics, etc.
Una vegada acabada la representació es fa un fòrum de 10 minuts, on els assistents poden dialogar amb els nois i noies que acaben d’actuar per tal de compartir les seves inquietuds o dubtes respecte a la peça que acaben de veure.
Al DESLIMITA‘M es pot veure l’autenticitat d’uns nois i noies que expliquen com senten i com viuen, la societat en la qual es mouen. A més, aquest any el fet de recuperar la presencialitat ha estat un punt a favor. La directora de la Fundació la Roda assegura que “és una alegria poder recuperar la normalitat en aquesta Trobada de Teatre per Joves per què és molt important la participació activa dels nois i noies amb el públic”. Corbella precisa que “després d’aquest període dur de crisi sanitària els nois i noies es mereixen poder compartir la seva feina i fruir de les experiències compartides”.
Els participants d’aquest any
Enguany, els grups convidats són: l’Espai Juvenil el Satèl·lit de Montornès del Vallès, l’UEC la Mina de Barcelona, l’Aula de Teatre «El Coro» de Sentmenat, l’institut Rambla Prim de Barcelona, el Casal de Joves Palau Alòs de Barcelona, l’institut Miquel Tarradell de Barcelona, l’institut Milà i Fontanals de Barcelona, l’institut Manuel Vázquez Montalban de Sant Adrià del Besòs, la Fundació Mans a les Mans de Barcelona, el Casal de Joves de Sant Just Desvern i el Grup de Joves de Badia del Vallès. Curiosament, la majoria de participants han estat noies.
Gran part de les peces teatrals que es van mostrar a la trobada es tornaran a representar pels grups als seus municipis i a espais que convidaran a la participació i a la reflexió sobre els temes tractats.
En aquesta edició s’han tractat temes com la relació dels joves amb les xarxes socials pornografia, la sexualitat i la masturbació, la diversitat, les oportunitats de les persones segons les seves capacitats, o l’acceptació dels altres. Des del projecte s’intenta potenciar sempre una sèrie de valors com el llenguatge no sexista, la perspectiva de gènere, una educació afectiva que afavoreixi la construcció d’una sexualitat positiva i saludable, la gestió positiva de situacions de conflicte, la igualtat d’oportunitats, la prevenció de discriminacions, el creixement, la cooperació i el respecte mutu, i generar alhora nous i millors models identitaris de masculinitat i feminitat.
El poder transformador del DESLIMITA‘M no acaba el 4 de juny, continua aportant eines i estratègies per abordar temes com la interculturalitat, l’acolliment, el reforçament de les habilitats, l’autoestima i els conflictes i la seva resolució, entre molt d’altres.
Per poder participar en el projecte Actuem!, hi ha llista d’espera, des de la seva organització fan una crida perquè més institucions s’afegeixin al projecte per poder-lo fer arribar a més i més joves que realment ho poden necessitar.
1 comentari
Gràcies per donar suport i ajudar-nos a dinfondre el Projecte Actuem..!! Un article molt complert i motivador!!