Aquí us deixem catorze recomanacions literàries per a totes les franges d’edat que de ben segur ens ajudaran a acostar-nos al món dels números i a estimar-los una mica més.
Dràcula
De Jennifer Adams i il·lustrat per Alison Oliver
Editorial Coco Books
Edat recomanada: A partir de 6 mesos
Disponible en català
Disponible en castellà
La col·lecció de Literatura Mini de Coco Books ens ofereix llibres de cartró per a treballar els primers conceptes amb els més petits de casa. La característica que els fa únics i interessants és que cadascun d’ells s’inspira amb un clàssic de la literatura universal. Així amb Dràcula aprendrem els nombres de l’1 al 10 comptant personatges, llops, vaixells, tombes, collarets de flors d’all o taüts plens de sorra. Però també coneixerem el nom dels principals personatges, l’argument i l’estètica de la mítica novel·la gòtica de Bram Stoker.
A casa meva som
D’Isabel Minhós Martins amb il·lustracions de Madalena Matoso
Editorial Takatuka
Edat recomanada: A partir de 3 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
Qualsevol excusa és bona per posar-se a comptar, amb el què tenim casa i a prop ja podem començar. En aquest divertit àlbum se’ns presenta una família de dos adults, tres nens i una gosseta. Tots ells amb les seves diferències comparteixen les mateixes parts del cos, però no la mateixa quantitat de cada una d’elles. En total hi ha 6 caps, 78 dits, 16 tetes, 1.351 ossos, 3.560 pigues i molt més. La descripció ens porta a fer càlculs amb divisions i multiplicacions, i a observar-ne tots els detalls. Una entretinguda manera de posar en pràctica els primers conceptes matemàtics dels infants. Un àlbum d’il·lustracions acolorides i plenes de vida que tracta amb humor la vida quotidiana d’una família.
Inventem els números
De Gianni Rodari i il·lustrat per Alessandro Sanna
Editorial Kalandraka
Edat recomanada: A partir de 5 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
Gianni Rodari va ser un dels millors narradors de la literatura infantil pel seu gran potencial imaginatiu i creatiu. A Contes per telèfon hi ha just aquest relat dedicat als nombres que Kalandraka va publicar en àlbum il·lustrat. Una nena i el seu pare/mestre juguen a inventar-se números, segur que molts de nosaltres ho hem fet alguna vegada. Així sense solta ni volta, i a veure qui la diu més grossa, enumeraran xifres petites i grans o multiplicacions en forma de poesia. També es preguntaran mesures impossibles amb respostes molt metafòriques, i cantaran els números en diferents dialectes. Un text delirant i amb tocs d’humor acompanyat d’il·lustracions plenes de color i formes que també ens deixen entreveure alguns nombres.
Cuenta conmigo
De Miguel Tanco i il·lustrat per Miguel Tanco
Editorial Libre Albedrío
Edat recomanada: A partir de 5 anys
Disponible en castellà
Trobar la passió envers alguna activitat no sempre és fàcil, i menys quan som petits que tendim a provar-ho tot sense saber ben bé què ens agrada i per què. La protagonista d’aquest conte ho té molt clar, la seva passió són les matemàtiques perquè com molt bé diu ella, “aquestes estan a tot arreu, a vegades amagades, i a mi m’encanta trobar-les”. En les dolces il·lustracions d’aquest àlbum descobrirem formes geomètriques als gronxadors del parc, cercles concèntrics al llac, quadrats en les finestres, corbes perfectes en la trajectòria d’avions de paper, o conjunts en els plats del sopar. A més, al final del relat simulant un quadern de la nena protagonista veurem tots aquests conceptes matemàtics explicats de forma entenedora. Un història poètica que ens farà entendre que el món es pot veure i entendre de diverses maneres.
Els supertafaners / Mates del dia a dia
De Queralt Gonfaus amb dibuixos de Bruno Martínez
Vox – Larousse editorial
Edat recomanada: A partir de 6 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
La col·lecció dels Supertafaners és una meravella per a trobar respostes senzilles a grans dubtes dels infants sobre diferents temàtiques universals com el cos humà, la prehistòria, els animals, la ciència, la Terra o les matemàtiques. En aquest llibre consulta hi ha la solució a moltes de les preguntes clau sobre les mates que ens trobem en el nostre dia a dia. Com ara: Per què comptem de 10 en 10? Què vol dir DIN A4? Quanta aigua malgastem? Creixem sempre igual? Què mesura un quilòmetre? Per a què serveix l’estadística? De quantes maneres diferents poden seure tres amics al cinema? Qüestions curioses, divertides i enginyoses agrupades en 4 grans àrees, conceptes bàsics de les matemàtiques, càlcul, dimensions i estadística. Un llibre de consulta, de làmines gruixudes i enquadernat en espiral, pensat i fet per utilitzar-lo sense parar o fins que la curiositat s’esgoti.
La gran idea de Bubal
De Anna Cerasoli i il·lustrat per Desideria Guicciardini
Editorial Grupo SM
Edat recomanada: A partir de 6 anys
Disponible en castellà
Voleu saber com es van inventar els números? Aquest simpàtic conte ens explica com la Bubal, una nena de la prehistòria, va aprendre a comptar les seves ovelles de la forma més innocent. El pare i el germà de la nostra protagonista marxen de casa i deixen a la Bubal al càrrec del ramat. Les ovelles han de sortir a pasturar però per la petita és difícil saber si totes tornen al tancat un cop s’acaba el dia. La Bubal és enginyosa i no descansarà fins a trobar la millor solució. Gairebé sense donar-se compte aprendrà a comptar-les, primer amb tots els dits d’una mà i després hi sumarà els de l’altre. L’inici de la numeració per unitats i desenes. Una bonica història que no sabem si és del tot certa, però que serveix de debat i descoberta per a un grup d’alumnes de la mateixa edat que la nena de la prehistòria però de l’actualitat.
Fibonacci, el soñador de números
De Joseph D’Agnese i il·lustracions de John O’Brien
Editorial Juventud
Edad recomanada: A partir de 7 anys
Disponible en castellà
Hi ha personatges històrics que a vegades passen desapercebuts aquest és el cas del matemàtic italià Leonardo Fibonacci o Leonardo de Pisa. Des de petit somniava amb els números, a classe de seguida resolia els càlculs i aleshores s’entretenia comptant tot el què veia al seu voltant. La seva família, el seu mestre i companys li deien que era un somniador, però en el fons no l’entenien. El seu pare va decidir que l’acompanyés en els seus viatges i en aquests va seguir estudiant els números. Va aprendre els nombres indoaràbics i els va introduir a Occident. Tal i com ens narra aquest conte en paraules molt poètiques i oníriques aquest matemàtic, considerat el més important en l’Edat Mitjana a Occident, és sobretot conegut per la Seqüència de Fibonacci, un model que descriu com els éssers vius i la natura, creixen d’una forma ordenada i harmoniosa. Per això, al final del llibre se’ns convida a fixar-nos en el número de pètals d’una flor, els grills que té una llimona tallada per la meitat, o l’espiral d’una onada per trobar-hi la successió de números de Fibonacci.
El gran pla. Economia per a nens i nenes
D’Isabel Armijo i il·lustracions d’Elisenda Adell
Salvatella editorial
Edat recomanada: A partir de 8 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
En un món globalitzat, hiperconnectat i consumista sembla que fer-se ric sense esforç pugui ser molt fàcil, però no és així. Aquesta és una de les lliçons de vida que aprendran els tres amics protagonistes d’aquesta novel·la. L’Erik, l’Àlex i l’Enara tenen un gran pla, fer-se milionaris, pels seus propis mèrits i per sempre. Així es farien realitat molts dels seus somnis, com una casa a la platja, viatges, ajudar altres nens, etc. Com que a l’escola no tenen cap assignatura d’economia ni a casa es parlen de diners, els nens decideixen recorre als seus besavis. Parlant amb ells descobriran primers conceptes d’economia com què són els ingressos, les despeses, l’actiu, el passiu o l’estalvi. Però també entendran que vol dir l’esforç en el treball, que per aconseguir un objectiu cal entrenar la ment i que constantment cal aprendre. Tot plegat els farà veure que ser milionari no és com es pensaven i els portarà a redissenyar el seu gran pla. Una bona lectura per aprendre nocions bàsiques d’economia, amb notes i propostes de treball extres.
El Gran viatge de Numeratró
De David Salvador Sáez. Il·lustrat per Ykram
NPQ Editores
Edat recomanada: 8 anys
Disponible en valencià
Disponible en castellà
Numeratró és un petit drac de les matemàtiques que viu al planeta Pitagòric i que emprèn una aventura pel planeta Terra que el durà pels cinc continents, ja que ha de recuperar els deu números que han estat furtats per un ratpenat anomenat Eqüatró. Aquest relat escrit pel mestre valencià David Salvador transporta els infants a un món entre màgic, mitològic i real, que els permet endinsar-se en la diversitat cultural i ambiental del nostre planeta i que els apropa de forma inconscient a alguns conceptes matemàtics bàsics. Com a bon mestre, al final de l’obra l’autor proposa un conjunt d’activitats didàctiques per fer abans, durant i després del viatge.
La olimpiada de los enigmas
De Profesor10demates (Sergio Castro & Carmen Rodríguez)
Editorial Harper Collins Iberica – HarperKids
Edat recomanada: A partir de 9 anys
Disponible en castellà
Si encara no coneixeu al Profesor10mates (amb més de 412.000 subscriptors al seu canal de Youtube) amb aquest llibre segur que el començareu a seguir. La olimpiada de los enigmas és una novel·la amb una narració que enganxa i que a la vegada ens porta a aprendre i divertir-nos amb enigmes, reptes i també mate màgia. A través de la història de tres amics, l’equip dels Newtonians, el lector també participarà en les famoses Olimpíades Mate-detectivesques del Castell de la Encina, a la ciutat dels Tres Ponts i les Dues Torres. Junts hauran de resoldre 101 enigmes al llarg de 11 escenaris o dies diferents, reptes que caldrà superar per tal d’aconseguir cada una de les 6 lletres que componen la paraula clau per accedir al críptex. A més, les solucions de cada repte estan explicades de forma que el lector entengui que dels errors també se’n aprèn. Pensat per a nens i nenes de cicle mitjà i cicle superior.
Malditas matemáticas. Alicia en el País de los Números
De Carlo Frabetti
Editorial Loqueleo – Santillana
Edat recomanada: A partir de 12 anys
Disponible en castellà
Un dels llibres més famosos de Carlo Frabetti i que ja se’n han publicat més de 20 edicions. Entre les seves pàgines l’autor vol despertar en els lectors l’interès per les matemàtiques i el raonament lògic, poden semblar temes avorrits però estan més presents en el nostre dia a dia del què ens imaginem. Les matemàtiques són útils, però també poden resultar divertides. Així ho descobrirà l’Alícia, la del país de les meravelles, ella odia les matemàtiques i com molts adolescents pensa que no serveixen per res, fins que un dia el propi Lewis Carroll la porta a conèixer un nou indret, el País dels Números. Aquí viurà mil i una aventures amb les que repassarem conceptes numèrics com els números prims i compostos, el sistema mètric decimal o la multiplicació entre d’altres. Però també aprendrem geometria amb laberints o volums, i una mica d’àlgebra resolent equacions senzilles i llenguatge simbòlic.
La venganza del profesor de matemáticas
De Jordi Sierra i Fabra i il·lustrat per Pablo Núñez
Editorial Barcanova
Edat recomanada: A partir de 12 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
El temut professor de matemàtiques de l’institut és a punt de jubilar-se, una notícia que ja córrer pels passadissos i que fa molt feliços a tots aquells alumnes que no donen importància a la seva assignatura. Entre aquests hi ha dos nois que ho celebren especialment ja que sempre han tret males notes a mates. Sense voler el pobre professor acaba sent víctica inesperada d’una broma pesada que els dos protagonistes preparaven a un company que s’havia rigut de la germana d’un d’ells. Això provocarà un daltabaix a l’institut que acabarà amb un càstig considerable, els alumnes hauran d’examinar-se de matemàtiques en cap de setmana i a casa del professor. Quan arriba el dia assenyalat els nois es troben que el professor no és a casa seva, ha marxat de viatge a Canàries, però al seu lloc hi ha el seu majordom que els ha deixat diferents reptes per resoldre per tota la casa. Una mena de Escape Room a on hauran d’utilitzar tot el què han après a les classes de matemàtiques, el seu propi enginy i també grans dosis d’observació, anàlisis i sentit comú. Se’n sortiran? Llibre seleccionat a la llista d’Honor d’OEPLI 2017.
La poesía de los números. Cómo las matemáticas iluminan mi vida
De Daniel Tammet
Editorial Blackie Books
Edat recomanada: A partir de 14 anys
Disponible en castellà
Si voleu crear curiositat i admiració envers les matemàtiques en adolescents feu-ho a través de les paraules de Daniel Tammet. Per aquest matemàtic prodigiós cada número fins a 10.000 té la seva pròpia forma, color, textura i emoció perquè ell és sinestèstic. Arrel d’un atac d’epilèpsia va ser diagnosticat d’Asperger, i a més pertany a l’1% dels diagnosticats d’aquest trastorn autista que també pateixen el Síndrome del Savi, caracteritzat per una memòria prodigiosa, unes habilitats amb les arts innates, una capacitat de càlcul gairebé paranormal. I té la sort de poder-ho narrar de forma entenedora i poètica. En aquest nou títol l’autor ens explicarà el misteriós univers dels nombres a través de diferents capítols plens de literatura i una mica de autobiografía. Ens portarà a imaginar un espai sense límits, a jugar una partida d’escacs perfecta, a analitzar els esdeveniments infinitesimals que poden conduir a que esclati la revolució en un país, a llegir un llibre d’una infinitat de maneres diferents i a vibrar amb la narració de quan al 2004 va batre un record europeu al recitar 22.514 decimals del número pi, el més enigmàtic de tots, en cinc hores.
100 jocs automàtics de matemàgia
De Pilar Gandia i Enric Ramiro
Editorial Cossetània
Edat recomanada: Per a petits i grans
Disponible en català
La màgia és una bona forma de posar en pràctica les matemàtiques i a la vegada sorprendre i divertir-se. Si sou dels que penseu que les matemàtiques són complicades i la màgia inexplicable, aquest llibre us farà canviar d’opinió. La matemàgia és automàtica i s’entén fàcilment. Aquí hi trobarem 100 jocs automàtics senzills de seguir amb les instruccions que es donen i que gairebé no cal preparar només necessitarem calculadora, daus i dòminos, les mans, targetes, monedes, taps, cordes i forats. Un llibre per a aprendre els fonaments matemàtics d’una forma agradable i innovadora a partir d’operacions bàsiques, però que també farà despertar l’esperit creatiu, la imaginació i l’autoestima de qui els posi en pràctica. Un recull excel·lent per a qualsevol ocasió a casa i a l’escola de la mà de dos grans docents que estimen la seva professió.