http://www.youtube.com/watch?v=gUiV4t8sl90
El Diari de l’Educació és un mitjà de comunicació digital que neix amb la voluntat d’informar sobre educació en tots els seus nivells, des de les escoles bressol fins a la universitat i la recerca; amb un marc de referència català però amb una perspectiva internacional, que ens ajudi a comprendre i valorar més acuradament la nostra realitat.
A la vegada, El Diari de l’Educació pretén ser una eina de trobada per a tota la comunitat educativa, una plataforma on els diferents actors que intervenen en la formació dels infants i joves s’hi sentin representats i puguin abocar-hi les seves preocupacions i iniciatives. Per això diem que El Diari de l’Educació és cosa de tots, perquè tot el que afecta a l’educació ens afecta com a societat, i per tant volem que aquesta societat sigui part activa del diari.
Com a mitjà de comunicació independent, el Diari de l’Educació exercirà un periodisme lliure i rigorós, a la vegada que compromès amb la comunitat educativa. Amb la intenció de contribuir humilment, a través de la informació, en la creació d’una ciutadania crítica, tal com fa l’educació. Amb una clara vocació periodística, el Diari de l’Educació aspira a aportar llum a les tasques de l’Administració que incideixen en l’educació, tant si la posen en perill com si són la llavor d’una millora.
I confiant en la tasca de formació que es duu a terme a les aules -ara, avui i malgrat tot-, el Diari de l’Educació també es vol fer ressò de totes les experiències educatives renovadores i reeixides.
Què hi trobareu, a El Diari de l’Educació?
El Diari de l’Educació combinarà informació amb altres eines al servei de la comunitat educativa. Breument, us fem un repàs dels principals tot el que podeu trobar en aquest mitjà de comunicació:
Informació: Actualitat i monogràfics. El Diari de l’Educació oferirà informació del món de l’educació de manera integral -des de la bressol fins la universitat; des de temes d’infància i joventut fins a l’educació en el lleure-. Volem ser la referència per a tots aquells lectors que vulguin saber quines novetats hi ha diàriament en aquest sector, per això comptarem amb informació d’actualitat i fins i tot un espai per a les notícies d’última hora. Però amb això sabem que no és suficient. En una societat que avança cap a la saturació informativa, volem oferir als nostres lectors contiguts en profunditat, contextualitzats i producte d’una rigurosa investigació periodística. Per això, periòdicament -cada setmana o cada dues, en funció del tema- publicarem monogràfics. Reportatges exhaustius sobre els grans temes de debat que afecten a l’educació avui. En aquest sentit, el primer monogràfic d’El Diari de l’Educació tracta l’accés a la universitat.
Anàlisi i blogs: Per complementar la informació, per interpretar-la amb la intenció de situar els reptes que viu l’educació a casa nostra, comptarem amb tota una sèrie de col·laboradors, experts acadèmics en diferents àmbits del sector que permetran aportar llum a l’actualitat, analitzant les causes i conseqüències de les decisions que es prenen pel que fa a l’educació. A més, El Diari de l’Educació també allotjarà diversos blogs, on els seus autors escriuran sobre diverses temàtiques amb completa independència i autonomia. Per ara -la llista està oberta a ampliacions- comptem amb els següents blogs: L’educació en càpsules legals, Els racons de pensar, El blog de la Bofill, El blog de la redacció i Ull al món.
Biblioteca: A El Diari de l’Educació creiem que els coneixements i la informació s’han de poder compartir lliurement, entre iguals. Per això posem a disposició dels lectors una biblioteca on tothom hi pot aportar materials, lectures, documents, assajos i estudis relacionats amb l’educació i que siguin de llicència lliure. Aquesta eina que hem de construir entre tots -la redacció i els lectors- serà ben aviat una biblioteca virual amb tots els continguts indexats i disponibles per a tothom qui se’ls vulguis descarregar. Per aportar-hi fons, podeu contactar-nos a redaccio@diarieducacio.cat i enviar-nos el material.
Agenda: En aquest espai hi apareixen tots els esdeveniments educatius que tenen lloc a casa nostra. Ara per ara, es tracta d’una modesta agenda que recull activitats diverses, però convidem a totes les entitats, col·lectius, institucions, associacions i centres educatius a que ens facin arribar a redaccio@diarieducacio.cat les seves activitats.
Com ens finançarem? Fes-te subscriptor!
A El Diari de l’Educació confiem en la lliure distribució de la informació i el coneixement. Volem que tothom que hi estigui interessat pugui llegir els nostres continguts, més enllà de si pot pagar una quota o no. Però a la vegada som conscients que amb els ingressos publicitaris no en tenim prou, i que necessitem la col·laboració dels lectors. Per això hem posat en marxa les subscripcions a El Diari de l’Educació. La quota és de 5 euros al mes, i a canvi t’oferim un paquet regal i diversos avantatges.
Si cliques aquí podràs saber tots els detalls de la subscripció a El Diari de l’Educació.
Qui som? La Fundació Periodisme Plural
El Diari de l’Educació neix de la Fundació Periodisme Plural, una iniciativa sense ànim de lucre engegada el 15 de maig del 2013 per un grup de periodistes, comunicadors i intel·lectuals, amb la intenció de defensar l’exercici d’un periodisme independent i compromès -per una banda- i els valors de progrés i solidaritat -de l’altra.
El primer projecte de a fundació va ser el diari digital CatalunyaPlural.cat, en associació amb eldiario.es. I ara neix El Diari de l’Educació. Ambdós comparteixen els valors de la fundació: ser la veu de la societat civil i dels col·lectius que lluiten per defensar les conquestes socials ara en perill.
El Diari de l’Educació estarà coordinat pels periodistes Joao França i Pau Rodríguez, i comptarà amb la col·laboració de tots els periodistes que integren l’equip de la Fundació Periodisme Plural.
Un prestigiós Consell Assessor
A banda dels periodistes que elaboraran la informació diària, a El Diari de l’Educació ens hem dotat d’un col·lectiu de professionals, experts i acadèmics del món de l’educació que ens orientaran i valoraran la nostra tasca.
Es tracta del Consell Assessor, i estarà format per les següents figures: Jaume Aguilar (president de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica), Irene Balaguer (pedagoga i presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat), Rosa Cañadell (exportaveu del sindicat USTEC-STEs), Jaume Carbonell (exdirector de Cuadernos de Pedagogía i assessor de diversos projectes editorials), David Carmona (exportaveu del sindicat SEPC), Jordi Collet i Antoni Tort (membres del Grup de Recerca en Educació de la UVic), Raimon Goberna (responsable de l’escola El Sol), Jordi Jubany (antropòleg i assessor de TIC), Jordi Mir (professor associat al departament d’Humanitat de la UPF i director del Centre d’Estudis dels Moviments Socials), Ismael Palacín (director de la Fundació Jaume Bofill), Vera Sacristán (professora de matemàtica aplicada a la UPC i impulsora de l’Observatori del Sistema Universitari (OSU), Joan Subirats (catedràtic de Ciència Política i director del programa de doctorat de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB) i Àlex Castillo (president de la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya).