La Mayte, mare d’una nena de quatre anys i divorciada, que s’havia traslladat de Tenerife a Ripollet per una oferta de feina, ha vist com una jutge ha retirat la custòdia de la seva filla. Els motius són, sobretot, dos: en primer lloc, la sentència sosté que el català suposarà “un escull” per a l’evolució de la nena, i en segon lloc, la magistrada considera que la nena estarà més ben cuidada amb el pare, que està a l’atur i té més “disponibilitat horària”, i no amb la mare, que treballa.
La sentència l’ha dictada la jutge d’instància i instrucció número 2 de Güímar, Tenerife, però la mare ja ha dit que la recorrerà. Segons aquesta dona, la decisió de la jutge és “discriminadora i masclista”, tal com recull aquest divendres el diari El Punt Avui. Pel que fa a l’adaptació de la seva filla a la nova llengua, el català, la mare sosté: “Sempre li transmetré [a la filla] que un idioma o un lloc nou mai no suposaran una barrera si ho ha desitjos de superació”.
Però la magistrada no dictamina el mateix. Segons la sentència, ningú no ha pogut demostrar que la nena “estigui adaptada al català”, de manera que aquest desconeixement de la llengua suposaria “un escull en la seva evolució”. Segons la jutgessa, Catalunya està “definida per unes característiques especials d’integració, que comporten que al fet d’una adaptació normal per canvi de territori i costums se l’hi ha de sumar la dificultat d’aprendre una llengua cooficial al castellà, el català, que tothom sap que és la llengua emprada per gran part de la societat catalana, així com a les escoles”. Per contra, Nadya assegura que la seva filla “entén bé les explicacions en català”, i esgrimeix un informe de l’escola de la nena, Els Pinetons de Ripollet.
I pel que fa a l’inconvenient que suposa que la mare sigui treballadora, la sentència recull: “La flexibilitat horària que indica la demandant fa dubtar aquesta jutgessa. El pare ara està a l’atur, i per això té una disponibilitat horària més gran, així com la seva parella”, manté la jutge, que malgrat considerar que els dos progenitors són “idonis” es decanta pel pare. Actualment, la nena surt de l’escola a les 17 h i la va a recollir la seva àvia, un fet que la jutge tampoc no té en bona consideració.
El document judicial constata que, per altra banda, la vinculació afectiva de la nena era més intensa amb el pare que amb la mare, tot i que ella en tenia la custòdia des del divorci. En aquest sentit, la jutge valora negativamenr que poc després de la separació -a finals del 2011-, quan tots dos tenien feina, la mare deixés a la nena a la guarderia tot el dia, matí i tarda.