És coneguda la difícil situació econòmica que estan travessant les escoles bressol públiques, que han vist com la Generalitat els reduïa la seva part del finançament a la meitat en els darrers anys, però també és crític l’escenari en què es troben les escoles bressol privades sense ànim de lucre, que aquest any no han rebut la subvenció que els feia arribar la Generalitat ni saben quan ho faran. Així ho explicava la presidenta de la Coordinadora d’Escoles Bressol de Catalunya, Montse Fernández, que lamenta que a falta d’un mes per acabar el curs encara no tenen notícia de les ajudes de 720 euros per alumne i any que fins ara rebien des del departament d’Ensenyament.
Els diners de la subvenció sempre s’han abonat amb mesos de retard, segons explica Fernández -de fet, aquest març passat han cobrat les subvencions del curs 2012-2013-, però la diferència amb la situació actual és que fins ara almenys hi havia la resolució de les ajudes. És a dir, que en els 30 anys que porten rebent fons públics, les meś de 100 escoles bressol d’aquest tipus que hi ha a Catalunya sabien que tard o d’hora cobrarien, i podien fer previsions en el seu pressupost. Ara, en canvi, estan “abocades a la incertesa”, corrobora la presidenta de la coordinadora. La Generalitat està buscant fons per pagar, però encara sap quan ni en quines condicions ho farà, segons avançava ahir la Cadena SER.
Els 720 euros per alumne i any -en cursos anteriors, abans de les retallades, rondava els 800- servien per alleugerir les quotes dels pares i mares, que actualment paguen al voltant de 200 euros al mes, tot i que depèn molt del centre. Fernández lamenta que hauran de ser les famílies les que es facin càrrec d’aquest desajust -si finalment no arriben els diners-, que suposarien uns 60 euros mensuals més per cap, cosa que molts nuclis familiars no es poden permetre, segons assegura la coordinadora.
Aquesta informació dibuixa un panorama d’asfíxia entre les escoles bressol privades sense ànim de lucre, uns centres educatius amb dècades d’història a Catalunya -en molts municipis van precedir a les llars d’infants municipals- i que reivindiquen la seva tasca pedagògica. “Som privades però no som un negoci, no tenim afany de lucre: el nostre objectiu és 100% educatiu”, explica Fernández, que és presidenta la coordinadora -que aglutina escoles bressol de tot tipus de titularitats- però també és educadora en una escola bressol privada sense ànim de lucre a l’Hospitalet de Llobregat.
Per fer front a les despeses del dia a dia, a l’espera de saber si rebran o no les subvencions per al curs 2013-2014, la presidenta es queixa que alguns centres han hagut de recórrer a crèdits bancaris, i d’altres han optat per rebaixar temporalment els sous dels treballadors. Fernández assegura que entén el complicat context econòmic en què es veu immers la Generalitat, però reitera que les ajudes són vitals per a aquests centres.