Aquest és un article publicat a eldiario.es
La frustració del dia a dia sense feina, els problemes econòmics, l’escassetat de recursos … Són problemes quotidians en un gran nombre de llars espanyoles, cada vegada més precaritzades, però també factors de risc per l’agressió a menors en l’àmbit familiar, segons la Fundació Anar de suport a infants i adolescents en risc d’exclusió. Els seus telèfons van registrar un augment d’un 4,5% en les trucades per casos de maltractament físic i psicològic a menors per part dels seus pares, que suposen el 17% de totes les consultes.
Els nens requereixen la protecció dels seus pares, una guia en el seu procés de creixement i, per això, són els més vulnerables de la llar. “Els més disponibles a patir les conseqüències de la frustració que genera l’atur perllongat i altres manifestacions de la crisi econòmica “, exposa Benjamí Ballesteros, director de Programes de la Fundació Anar.
Al costat de Leticia Mata, directora del Telèfon Anar, han presentat aquest dimarts l’informe anual corresponent a 2013, en el qual alerten “un preocupant augment del maltractament infantil”. Les seves línies d’atenció telefònica tant per a menors com per a adults, van rebre 423.136 trucades-un 29% més que el 2012 -, encara que no “es pot vincular l’augment de trucades directament a un increment de la violència. pot ser degut també a un major coneixement del nostre servei “, apunta Mata.
Els casos de violència a menors (en totes les seves formes, des de l’àmbit familiar fins a l’escolar) suposen el 37,9% de les consultes que rep l’associació, el motiu més freqüent, seguit de les dificultats de relació i els problemes sentimentals.
En general, les trucades per conductes violentes van augmentar el 2013 respecte l’any anterior. Les xifres concretes de les denúncies de maltractament físic van passar d’un 8,35% el 2012 a un 10,32% durant l’any passat. En el maltractament psicològic, de difícil detecció per a afectats i adults, es va incrementar en més de dos punts fins a un 6,68% dels casos; el maltractament a les aules (bullying) també va pujar un punt, fins al 5,97% i la violència de gènere que afecta directament adolescents va ascendir de un 1,98% a un 2,73%.
La violència en l’àmbit familiar és present en el 15,3% de les llars dels nens que van marcar el telèfon Anar (116.111), però no sempre els menors són les víctimes. Una altra de les tendències a l’alça registrada es refereix a les conductes problemàtiques de fills cap als pares, que se salden amb més agressions a la mare que la resta de la família i solen quedar en la intimitat del si familiar.”Observem aquestes conductes en edats cada vegada més primerenques i amb agressions més greus”, diu Ballesteros.
Repunt de trucades amb idees suïcides
“Crec que així els meus pares es van a assabentar del que he estat passant”. Amb aquest i altres arguments similars, 523 joves van cridar a la Fundació Anar amb la idea o intenció de suïcidar-se. El 2011, en van rebre menys de la meitat, 201. “Busquen una via d’escapament ràpida a situacions de violència o abusos, però no s’adonen que ells no veuran les conseqüències”, diu Benjamí Ballesteros. El director de Programes de l’ONG destaca que els equips d’intervenció urgent i les derivacions a serveis externs han possibilitat una solució a les trucades rebudes.
D’altra banda, les autolesions són un problema que ha irromput en els seus últims informes. “Fa tres o cinc anys amb prou feines teníem tres o quatre trucades i el 2013 vam rebre’n 176”, afirma Ballesteros. Adolescents que pateixen per diferents motius i que intenten focalitzar el dolor en un acte físic i així “evadir-se dels seus problemes”, indica el professional. La diferència de trucades des d’una perspectiva de gènere és molt significativa: 139 noies davant 37 nois van sol·licitar l’ajuda dels seus especialistes. En total, les joves s’acumulen un 71,8% totes les trucades.
La violència exercida per menors, tant cap a si mateixos com a altres persones, troben a Internet un nou espai de difusió i aprenentatge, adverteixen des de l’ONG. “Troben multitud d’exemples de comportaments violents que poden generar modes”, alerta Ballesteros. Per això, la llibertat d’accés a Internet, “sense cap tipus de control”, és una altra de les causes de l’augment de la violència que destaca l’informe anual.
En el cas del bullying, l’expansió dels abusos i insults a través de les xarxes socials estenen el sofriment dels menors fora de les aules. “Abans els pares canviaven de col·legi als seus fills, ara no tenen escapatòria”, apunta Ballesteros.
Les noves tecnologies també faciliten els comportaments controladors en els casos denunciats de joves víctimes de violència de gènere. Què fan, amb qui estan, on van. Explicacions contínues a través dels seus telèfons mòbils que en alguns casos no són percebudes com perjudicials per les afectades.
Telèfon habilitat per desaparicions
El 116 000, nombre de referència de l’ONG, va rebre 1.871 trucades durant l’any passat.La majoria de les consultes es referien a fuites de menors (50,2%), seguit del segrest parental en gairebé un 20% dels casos i, finalment, pares que havien trobat a casa als seus fills (18,8%) . “Aquest últim motiu és important. En alguns casos ens expliquen que arriben a aquestes circumstàncies per conductes violentes dels adolescents”, diu el director de Programes de la fundació.